Олександр Ломако виконуватиме обов'язки мера Чернігова

17:29, 04.02.2023
Олександр Ломако виконуватиме обов'язки мера Чернігова

Замість Владислава Атрошенко обов‘язки мера Чернігова виконуватиме Олександр Ломако

Замість Владислава Атрошенка, який рішенням Львівського апеляційного суду був відсторонений від посади чернігівського міського голови, рік містом керуватиме Олександр Ломако.

 

Таким чином, він залишається обраним чернігівцями міським головою, але за рішенням суду не зможе виконувати свої обовʼязки протягом найближчого року. У випадку, якщо міський голова з тих чи інших причин не може виконувати свою роботу, його заміщає секретар чернігівської міської ради, ця норма прямо прописана у законі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Владислав Атрошенко опублікувавши у своєму Телеграмі відеозвернення до чернігівців, де розповів про своє враження від рішення Львівського апеляційного суду, роботу міськради та комунальних підприємств Чернігова після його відсторонення та назвав того, хто ж буде виконувати обов'язки міського голови в цей час. 

 

«Вся команда продовжує працювати в інтересах Чернігова. Депутатський корпус на місці, регулярно проводяться та будуть проводитися сесії, виконавчий комітет працюватиме, бюджет міста та всі програми на 2023 рік ухвалені. Міська влада забезпечує стабільність та контрольовану й організовану роботу всіх галузей, ввірених їй згідно з чинним законодавством та волі виборців. І я прошу містян не хвилюватися з цього приводу»,– зазначив міський голова Чернігова.

 

Олександр Ломако народився у 1984 році у місті Сновськ (Щорс), що на Чернігівщині. Освіта вища, закінчив Чернігівський державний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю “Вчитель історії”.

 

Ще під час навчання в Чернігівському державному педагогічному університеті, будучи студентом, він розпочав активну громадську діяльність. Брав активну участь в Помаранчевої революції та зазнав переслідування від тодішнього режиму Кучми-Януковича: під час обшуку в його квартирі знайшли вибухівку та фальшиві гроші. 

 

11 днів 20-річний Олександр Ломако провів за ґратами слідчого ізолятора за підозрою в тероризмі. Але після перемоги революції, його відпустили та визнали звинувачення хибними.

 

Свій трудовий шлях Олександр Ломако почав у 2005 році. У цьому році він став одним із співзасновників громадської мережі «ОПОРА». Був головою Правління організації та керівником виборчих програм. Організовував загальнонаціональне спостереження за дотриманням демократичних стандартів на місцевих виборах та виборах до Верховної Ради та в 2006 та 2007 роках.

 

Із того ж 2005 року Олександр Ломако зареєстрований, як приватний підприємець. Припинив підприємницьку діяльність напередодні свого балотування до Чернігівської міської ради у 2015 році.

 

У 2009 році Олександр Ломако займає посаду головного редактора приватного регіонального телеканалу «Дитинець», який входить до сфери інтересів Владислава Атрошенка, і фактично з цього року Олександр працює у його команді і відповідає за політичну аналітику, інформаційний супровід та організацію виборчих кампаній.

 

Керівником телеканалу «Дитинець» Олександр працював протягом шести років. У 2015 він йде на вибори до Чернігівської міської ради у складі політичної команди Владислава Атрошенка. На виборах міського голови Владислав Атрошенко перемагає тодішнього міського голову Чернігова Олександра Соколова, а Олександр Ломако стає заступником міського голови Чернігова з питань стратегічного розвитку міста. На цій посаді він відповідає за напрямки освіти, медицини, культури, молоді і спорту, економіки, фінансів, туризму, надання адміністративних послуг, зв‘язків з громадськістю та ін.

 

Олександр Ломако продовжує займатися своєю освітою. У 2013 році він закінчив навчання в Українській школі політичних студій, а у 2018 році отримав ступінь магістра публічного управління та адміністрування в Чернігівському національному технологічному університеті.

 

Із 2020 року Ломако допомагає Владиславу Атрошенку активно розбудовувати його нову політичну партію «Рідний дім». На місцевих виборах 2020 він очолював виборчу кампанію партії «Рідний дім» в Чернігівській області, був другим номером в списку партії до Чернігівської міської ради. А з листопада 2020 року і до сьогодні Олександр Ломако працює секретарем міськради.

 

У 2021 році партії «Рідний дім» Атрошенка та «УДАР» Кличка підписали Меморандум про співпрацю та спільну участь в наступних парламентських виборах, і з листопада 2021 року Олександр Ломако очолює обласну організацію партії «УДАР Віталія Кличка» на Чернігівщині.

 

На початку лютого 2022 року Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Олександра Ломаку, кандидатом від партії “УДАР” на проміжних виборах нардепа до Верховної Ради України по виборчому округу № 206, який звільнився після смерті депутата Антона Полякова. За оцінками аналітиків, Ломако мав значні шанси на перемогу в цих виборчих перегонах. Вибори мали пройти наприкінці березня 2022 року, але, звісно, через війну вони не відбулися.

 

Під час війни Олександр Ломако разом із чернігівським міським головою знаходився у Чернігові. У команді Атрошенка він відповідає за ідеологічно-політичний напрям, аналітику, інформаційний вплив, розбудову партійної структури, виборні перегони. В межах посади секретаря міськради курує гуманітарні сфери (освіта, наука, культура) та зовнішні звʼязки Чернігівської міської ради.

 

Олександр Ломако одружений і має з дружиною трьох дітей: старшу доньку і двох синів.

 

Як повідомляла УМ, в Асоціації міст України обурені тим, що суддя Львівського апеляційного суду, який ухвалював рішення стосовно Владислава Атрошенка, фактично одноосібно позбавив чернігівців права на місцеве самоврядування.