До національної культурної спадщини внесли поліську дудку -викрутку

19:37, 31.01.2023
До національної культурної спадщини внесли поліську дудку -викрутку

Гарасим Хомич із с.Переброди, що на Поліссі.

Поліська дудка-викрутка занесена до національної культурної спадщини України. Традиція гри на цьому інструменті у двох громадах Сарненського району збереглася і донині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Телеграмі начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

 

«Поліська дудка-викрутка увійшла до національної культурної спадщини України. Мова йде про традиційний музичний інструмент, в окремих випадках – народну дитячу іграшку, яка була поширена в північних районах Рівненської області», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що до нашого часу традиція гри на дудці-викрутці зберіглася в Миляцькій та Рокитнівській громадах Сарненського району. Найкращий знавець цієї традиції – Гарасим Хомич із с.Переброди.

 

 

Підкреслюється, що традиція гри на інструменті зникає. Саме тому було важливо занести дудку-викрутку в культурну спадщину України. В ОВА поінформували про плани знайомити та розповідати про неї в школах, коледжах, на фестивалях, проводити майстер-класи. Наше завдання - зберегти етнічність і традиції України.

 

 

Виготовлялася дудка-викрутка способом викручування серцевини з основи куска дерева сосни.

 

Як повідомляла УМ, українську писанку, яворівський пиріг, харківське коцарство, буковинське маланкування тощо внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Загалом було занесено внесли ще 21 новий елемент.