Війна Путіна в Україні штовхає колишні радянські країни до нових союзників – Bloomberg

11:11, 31.01.2023
Війна Путіна в Україні штовхає колишні радянські країни до нових союзників – Bloomberg

Росія стає все більш токсичною. (Фото: Davit Ghahramanyan/AFP)

Колишні країни СРСР російське вторгнення до України стимулює створювати нові союзи, щоб зменшити залежність від РФ. Нерідко союзниками можуть стати сторони, що конкурують.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Bloomberg.

 

Серед країн-союзників можуть бути Туреччина, Європейський Союз та держави Близького Сходу. Видання додало, що протягом десятиліть Росія була “гравцем з правом вето” без якого у північній Євразії нічого особливого не могло б статися. Після вторгнення до України ситуація змінилася, а Москва стала реагувати на нові союзи в Азії з роздратуванням.

 

Тривалий час Кремль намагався обмежити вплив інших сторін на Казахстан та Вірменію. Утім нині Росія зайнята війною в Україні, через що країни стали налагоджувати нові контакти.

 

Одним з головних представників нових геополітичних процесів є Казахстан. Москва неодноразово демонструвала невдоволення діями Астани. РФ перекривала потоки трубопроводом Каспійського консорціуму нібито через технічні проблеми, хоча Казахстан постачає 80% своєї нафти цим трубопроводом.

 

У листопаді 2022 року Астана заявила, що хоче збільшити експорт нафти через Каспійське море на 1,5 млн тонн. Постачання планують реалізувати шляхом подачі нафти до трубопроводу Баку-Джейхан, що йде від Азербайджану до середземноморського узбережжя Туреччини. Потік сировини йтиме в обхід Росії.

 

Крім того, минулого року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв налагодив діалог із лідерами Туреччини, Саудівської Аравії, Катару та ОАЕ.

 

У сусідньому Узбекистані ще влітку підписали угоду про партнерство з ЄС, а у грудні посилили контакти зі США. Країна хотіла налагодити нові зв’язки ще до російського вторгнення, але фактично залежить від торгівлі з Росією.

 

Тривалий конфлікт Вірменії та Азербайджану навколо Нагірного Карабаху показав, що авторитет Росії у регіоні стрімко падає. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян незадоволений, що Росія не забезпечує коридор до Нагірного Карабах. У Гюмрі, одному з найбільших міст Вірменії, біля російської бази тричі влаштовували протести. Мітингувальники вигукували гасла “Російські окупаційні сили геть із Вірменії”.

 

Ще країна оголосила, що не прийматиме в себе навчання ОДКБ. Крім того, вона домовилася з ЄС про цивільну місію для спостереження за кордоном.

 

30 січня у російському МЗС заявили, що їхня країна хоче вивести відносини з Китаєм на “новий рівень” і з нетерпінням чекає особистих переговорів з керівництвом Пекіна. В РФ запевнили, що китайський дипломат Ван І відвідає Москву в лютому.

 

Як повідомляла УМ, Азербайджан надіслав вантаж енергетичного обладнання для України.