Десятки осучаснених танків Польща передасть Україні

10:10, 27.01.2023
Десятки осучаснених танків Польща передасть Україні

Танк PT-91 Twardy. (Фото з відкритих джерел)

Польща готова передати Україні 60 модернізованих танків, 30 з яких — PT-91 Twardy. 

 

Як інформує УМ, про це премʼєр-міністр Польщі Матеуеш Моравецький повідомив в інтервʼю канадському телеканалу CTV News.

 

«Наразі ми готові відправити 60 наших модернізованих танків, з них 30 — PT-91. Це на додачу до 14 танків Leopard. І ми сказали нашим партнерам у Західній Європі, скільки танків ми вже поставили, і я процитував президента Зеленського, щоб пояснити, наскільки важливо у такій війні мати сучасні танки», — зазначив Моравецький.

 

PT-91 Twardy («Твердий») ​​— це польський бойовий танк на основі радянського Т-72М1. Для нього розробили систему динамічного захисту ERAWA. Розробник заявляє, що вона з імовірністю 95% відібʼє радянський ПТУР і на 50% сучасні бронебійні снаряди. На Twardy встановили ізраїльський нічний приціл, словацький стабілізатор, лазерний далекомір і балістичний обчислювач. Основними операторами PT-91 є Польща і Малайзія, але на тлі війни росії проти України польська армія проводить поступове переозброєння.

 

Нагадаємо, що 25 січня Німеччина офіційно погодилася передати Україні танки Leopard  і надала дозвіл на це іншим країнам, а США оголосили про передачу 31 танка M1 Abrams.

 

Країни Європи в рамках коаліції готуються передати Україні 80 німецьких танків Leopard. Цього вистачить для формування двох танкових батальйонів. Планують, що один батальйон зберуть із танків із Німеччини, Нідерландів, Іспанії та Фінляндії. Це будуть версії Leopard 2A6. Другий батальйон забезпечать танками з Польщі та Норвегії версії 2А4. Третій батальйон складатиметься з танків Abrams.

 

Як повідомляла УМ, у Німеччину  прибули українські бійці для навчання на БМП Marder.