Угорщина більше не блокуватиме військову допомогу ЄС Україні

18:44, 23.01.2023
Угорщина більше не блокуватиме військову допомогу ЄС Україні

Угорщина відкликає вето: в ЄС погодили військову допомогу для України

Угорщина передумала блокувати наступний транш військової допомоги ЄС Україні у 500 млн євро. Угоди було досягнуто міністрами закордонних справ країн ЄС під час зустрічі 23 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters . 

 

Як уточнює журналіст Рікард Йозвяк про відмову від блокування надання допомоги Україні заявив особисто представник Угорщини.

 

«Сьогодні під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі Угорщина оголосила, що не блокуватиме наступного траншу військової допомоги ЄС для України»,– йдеться у повідомленні. 

 

У Reuters також зазначають, що європейські міністри прискорили ухвалення рішення через напруженість, що спричинила відмова Німеччини передати Україні танки Leopard. 

 

«За словами дипломата ЄС, пакет у 500 млн євро було схвалено разом із додатковими 45 млн на «нелетальне обладнання» для військової навчальної місії ЄС в Україні. Це підтвердили ще два джерела після переговорів міністрів за зачиненими дверима»,– йдеться в матеріалі.

 

Водночас глава МЗС Угорщини Петро Сіярто у понеділок, 23 січня заявив, про те, що Будапешт виступає проти запровадження 10-го пакета санкцій проти Росії, який мають прийняти 24 лютого.

 

«Санкції довели, що ведуть Європу в глухий кут. Економічно, політично і безпечно. Було б величезною помилкою висунути черговий пакет санкцій» — написав Сіярто на своїй Facebook-сторінці.

 

Нагадаємо, 17 січня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала 10-й пакет санкцій проти Росії. За даними журналістів, у ЄС можуть заборонити більше російських пропагандистських ЗМІ та виключити більше російських банків із глобальної системи обміну повідомленнями SWIFT.

 

Раніше, 29 грудня минулого року, глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що практично всі країни ЄС зайняли проукраїнську позицію, окрім Угорщини, яка не змінила своєї проросійської орієнтації.

 

Як відомо, декількома днями раніше Угорщина заблокувала черговий транш допомоги ЄС для України – 500 млн євро з Європейського фонду миру. Для цього вона утрималася під час голосування за відповідне рішення – при тому, що його ухвалення вимагало одностайного схвалення всіх членів ЄС.

 

Утім, у самому ЄС були серйозно налаштовані надати підтримку Україні. 

 

Для досягнення чого там бачили 2 варіанти: 

 

—натиснути на Угорщину та змінити її рішення 23 листопада під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС (що, зважаючи на все, і сталося);

—ухвалити правовий акт, який дозволив би надати Україні допомогу без згоди Угорщини. 
 

Як повідомляла УМ, раніше Угорщина пішла на поступки Євросоюзу і відкликала вето, тим самим розблокувала 18 млрд євро макроекономічної допомоги Україні.