Крига скресла: Берлін рахує, скільки «Леопардів» зможе надати Україні

08:08, 22.01.2023
Крига скресла: Берлін рахує, скільки «Леопардів» зможе надати Україні

Танки «Леопард2» в роботі

Питання передачі Україні сучасних танків Leopard 2 відкрите і продовжує обговорюватися, попри відсутність єдиної думки серед європейських партнерів. 

 

На озброєнні Бундестагу наразі перебуває  312 таких танків, серед яких майже третина є непридатними для використання. Однак 19 танків конкретної модифікації можуть чекати на відправлення до України.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Der Spiegel.

 

Наразіі німецький міністр оборони Борис Пісторіус пропрацьовує питання щодо наявності необхідного озброєння, аби не затягувати поставки після прийняття позитивного політичного рішення у цьому питанні.

 

Всього Німеччина має на озброєння 312 «Леопардів» різних модифікацій. Станом на сьогодні, 99 із них перебувають на техобслуговуванні чи в ремонті. Ще один із танків — у процесі утилізації.

 

У переліку на вкладці «Інвентар війська» є 212 моделей Leopard 2. Серед них різні моделі 2А5, 2А6, 2А7 і 2А7В, що є найсучаснішою версією системи озброєння.

 

До речі, останніх у німців немало — аж 53 одиниці. Але навряд чи на них може розраховувати Україна. Швидше за все, у разі прийняття позитивного рішення Київ отримає від Берліну 19 одиниць Leopard 2A5. Вони найчастіше використовуються лише під час навчань, при чому за їх допомогою зазвичай позначаються «чужі танки». Загалом їхні бойові характеристики, вважають військові, залишають бажати кращого.

 

Нагадаємо, що попри відсутність згоди на Заході щодо передачі Україні «Леопардів», наші захисники вже проходять навчання щодо освоєння цього виду техніки.

 

Як повідомляла УМ, західнісоюзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі "Рамштайн" – заявив  міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.  Але він доручив підготуватися своєму міністерству до "дня, який, можливо, настане".