Рамштайн-8: розпочалася зустріч Контактної групи з питань оборони України

11:59, 20.01.2023
Рамштайн-8: розпочалася зустріч Контактної групи з питань оборони України

Київ закликав партнерів активізувати допомогу до того, як 500 тис. російських окупантів вирушать на фронт.

У німецькій землі Рейнланд-Пфальц на американській авіабазі «Рамштайн» 20 січня розпочалось восьме засідання Контактної групи з питань оборони України.

 

Про це інформує Україна молода.

 

«Ми, 50 держав, є сповнені рішучості підтримати Україну стільки, скільки треба.. . путін не розраховував на рішучість і України, … і нас. Це вирішальний момент для України та всього світу», - заявив, відкриваючи зустріч, головуючий на ній міністр оборони США Ллойд Остін.

 

Участь у засіданні беруть глави оборонних відомств близько 50 країн, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії генерал Марк Міллі і міністр оборони України Олексій Резніков.

 

Присутні вшанували пам’ять жертв катастрофи гелікоптера в Броварах.

 

Міністри оборони з близько 50 країн світу втретє зібралися на авіабазі Повітряних сил США Рамштайн у Німеччині - саме там проходила перша зустріч. Завдяки цьому переговори й отримали назву формат Рамштайн.

 

Як і раніше, зустріч очолив міністр оборони США Ллойд Остін. Традиційно на переговорах присутній голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі.

 

У зустрічі взяв участь генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він планує провести двосторонні зустрічі з міністром оборони України Олексієм Резніковим та іншими високопосадовцями.

 

Це буде п’яте очне засідання з моменту створення міжнародної групи у квітні 2023 року (три інші проходили в онлайн-форматі).

 

Як зазначили в пресслужбі Пентагону, міністри обговорять триваючу повномасштабну війну Росії проти України та подальшу тісну координацію для забезпечення українців “засобами, необхідними для захисту їх суверенної території”.

 

За підсумками переговорів Остін та Міллі поспілкуються з журналістами (приблизно о 17:30).

 

Як днями наголосив очільник Міноборони України Олексій Резніков, Київ виділив три ключові пріоритети на восьму зустріч у форматі Рамштайн:

 

протиповітряна оборона;

наступальне озброєння для звільнення тимчасово окупованих РФ територій (йдеться про танки, гаубиці та інше важке озброєння);

логістика (системні постачання боєприпасів, а також ремонт пошкодженої військової техніки та її обслуговування).

Резніков оптимістично налаштований щодо розблокування офіційним Берліном надання танків Leopard для Збройних сил України. За його словами, українській армії для нових масштабних контрнаступів потрібна “потенція броньованого кулака”, щоб прорвати лінії оборони військ РФ і при цьому максимально зберегти життя бійців.

 

Чіткі потреби ЗСУ для нової контрнаступальної операції раніше озвучував в інтерв’ю The Economist головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний. Йдеться про 300 танків, близько 700 БМП та 500 гаубиць.

 

Як повідомляла УМ, Рамштайн: Остін обіцяє підтримку ЗСУ протягом зими.