«Вагнерівців» на фронті до 50 тисяч голів та Путін віддає перевагу опонентам Пригожина

10:10, 20.01.2023
«Вагнерівців» на фронті до 50 тисяч голів та Путін віддає перевагу опонентам Пригожина

пригожин зі своїми "братками" явно попав у немилість до "царя-батюшки".

Ключовим компонентом російської кампанії стала ПВК "Вагнер" –  її чисельність в Україні становить, найімовірніше, 50 тисяч бійців.

 

Як інформує УМ, про це повідомило у Twitter Міністерство оборони  Великої Британії.

 

За даними держреєстру РФ, 27 грудня 2022 року воєнізовану групу "Вагнера" офіційно зареєстровано як юридичну особу. Заявлена основна діяльність -  "консалтинг у галузі управління"; про військову службу не згадується.

 

Поки незрозуміло, якою мірою структура "ПВК Центр Вагнера" використовуватиметься для управління воєнізованою діяльністю "Вагнера", - йдеться у повідомленні британської розвідки.

 

Адже у Росії приватні військові компанії залишаються незаконними. Попри тривалу дискусію про реформування законодавств.

 

У розвідці додали, що власник "ПВК Вагнера" Євген Пригожин, ймовірно, частково фінансував організацію через державні контракти, укладені іншими його компаніями.

 

"Реєстрація продовжує напрочуд швидкий розвиток публічного профілю традиційно непрозорої групи. Пригожин зізнався на підставі "Вагнера" лише у вересні 2022 року; у жовтні 2022 року він відкрив глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі", - наголошується в повідомленні.

 

За даними британської розвідки, до складу "Вагнера" входить 50 тисяч людей в Україні і група "стала ключовим компонентом української кампанії".

 

"Реєстрація, ймовірно, спрямована на те, щоб максимізувати комерційну вигоду Пригожина і ще більше узаконити дедалі відомішу організацію", - зазначають у Міноборони Британії.

 

Але, як би там не було, російський диктатор Володимир Путін намагається зменшити популярність власника ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина.

 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

 

"18 січня 2023 року Путін зустрівся з губернатором Санкт-Петербурга Олександром Бєгловим – одним із відвертих ворогів Пригожина – вперше з початку березня 2022 року, щоб обговорити роль Санкт-Петербурга у військових діях Росії", - йдеться в повідомленні.

 

Під час зустрічі Бєглов заявив, що його адміністрація сформувала три добровольчі батальйони, які підтримують вторгнення Росії в Україну у складі Західного військового округу РФ.

 

В ISW нагадали, що Пригожин почав інтенсивну кампанію з зверненням до чиновників Держдуми Росії з проханням усунути Бєглова з посади та навіть закликав Генеральну прокуратуру Росії розслідувати справу щодо Бєглова за державну зраду за те, що він не надав належної підтримки російським військовим зусиллям.

 

"Влітку 2022 року афілійовані з Пригожиним видання також публікували викриття Бєглова, стверджуючи, що Бєглов навмисне перешкоджав рекламним кампаніям із набору в три місцеві добровольчі батальйони. Пригожин також заявив, що допомагав Бєглову в кампанії за посаду губернатора, стверджуючи, що він зробив кар'єру Бєглова, і вніс кілька пропозицій щодо покращення його управління", - пояснили в Інституті вивчення війни.

 

Так, зазначили в ISW, показова зустріч Путіна з Бєгловим та їхнє конкретне обговорення внеску губернатора у військові дії прямо кидають виклик спробам Пригожина затвердити свою владу над Бєгловим і Санкт-Петербургом.

 

"Путін також нещодавно повторно призначив генерал-полковника Олександра Лапіна, колишнього командувача Центрального військового округу (ЦВО), начальника штабу Сухопутних військ Росії, попри те, що Лапін зазнав серйозної критики з боку фракції силовиків, видним членом якої є Пригожин. Путін також подвоїв офіційну риторику про те, що лише російські війська сприяли захопленню Соледару Донецької області, відкидаючи заяви Пригожина про те, що війська Вагнера здобули тактичну перемогу. Путін, ймовірно, намагається зменшити популярність Пригожина на користь нових професійних російських військових і російських урядовців", - наголосили в ISW.

 

Як повідомляла УМ, екскомандир «вагнерівців» готовий у Норвегії свідчити проти пригожина.