Кіпр позбавив громадянства власників 200 «золотих паспортів»

10:35, 19.01.2023
Кіпр позбавив громадянства власників 200 «золотих паспортів»

Влада Кіпру анульовує «золоті паспорти» через незаконно отримане громадянство

Влада Кіпру анулювала «золоті паспорти»  222 заможних інвесторів та членів їхніх родин, які намагалися відновити заплямовану репутацію завдяки програмі «інвестиції в обмін на паспорти», яка, як з'ясувалося під час розслідування, незаконно надавала громадянство в сотнях випадків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє на АР.

 

Заступниця речника уряду Кіпру Ніові Парісіну заявила, що ця цифра включає 63 інвесторів і 159 їхніх родичів.

 

Зазначається, що за 13 років свого існування колись прибуткова, а нині недіюча програма неодноразово порушувала власні правила і надавала кіпрські паспорти інвесторам, які не відповідали критеріям для отримання громадянства. Деякі з них вчинили кримінальні та інші правопорушення, ставши громадянами цієї середземноморської острівної держави.

 

Потік звинувачень у корупції розпочався після телевізійного репортажу у 2020 році, який нібито показав, як спікер парламенту та впливовий законодавець стверджували, що вони можуть обійти правила і надати громадянство фіктивному китайському інвестору, нібито засудженому за шахрайство в його країні.

 

Уряд Кіпру рішуче заперечує будь-яку корупцію, але визнає «помилки, лазівки і недогляди» в тому, як реалізовувалася програма. Збентеження, викликане тим, що інформація про програму поширилася серед інших членів ЄС, змусило уряд відмовитися від неї.

 

Паспортна програма принесла країні понад 9 мільярдів євро, коли вона оговтувалася від фінансової кризи 2013 року, яка поставила її на межу банкрутства і призвела до закриття другого за величиною банку.

 

Як зазначається, ця програма виявилася особливо привабливою для іноземних інвесторів, оскільки отримання паспорта Євросоюзу відкривало їм доступ до всього блоку. Сотні паспортів були видані зокрема заможним росіянам.

 

Незалежна комісія, яка розслідувала програму, виявила, що вона працювала «з пробілами і упущеннями, без правової бази та майже без нормативної бази».

 

Комісія з чотирьох членів заявила, що більше половини з 6 779 виданих паспортів могли бути видані неналежним чином утриманцям інвесторів або топ-менеджерам компаній, оскільки не існувало законів, які б дозволяли такі випадки. Третина решти паспортів була видана інвесторам, які не відповідали всім необхідним критеріям.

 

Як повідомляла УМ, тринадцять  попів промосковських церков указом Президента України Володимира Зеленського позбавлені українського громадянства. Надалі їх можуть видворити з України.

 

Верховна рада достроково припинила повноваження народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна.