Місія МАГАТЕ почала роботу на. Рівненській АЕС

17:13, 18.01.2023
Місія МАГАТЕ почала роботу на. Рівненській АЕС

Аби «зменшити ядерну небезпеку» на Рівненській АЕС розмістили постійну місію МАГАТЕ

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відкрив постійну місію організації на Рівненській АЕС . Разом з ним на станцію прибули ноземні експерти з ядерної безпеки,  які перебуватимуть там до завершення в Україні воєнних дій.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив на своїй сторінці у Twitter та пресслужба РАЕС у Фейсбуці.

 

Зазначається, що команда МАГАТЕ на чолі з генеральним директором агентства Рафаелем Маріано Гроссі прибула на майданчик станції у складі експертів з 13 країн та в супроводі в.о. головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова.

 

У межах місії на РАЕС перебуватимуть двоє експертів з ядерної безпеки. Вони здійснюватимуть моніторинг ситуації на станції, надаватимуть технічну підтримку та консультації українським колегам, а також фіксуватимуть усі позаштатні ситуації на об'єкті.

 

Представники місії МАГАТЕ також інформуватимуть Агентство про необхідність дій європейських партнерів, які б унеможливлювали зниження семи фундаментальних принципів ядерної безпеки та захищеності через війну.

 

«Перш за все, ми розглядаємо цю місію як можливість розширити допомогу й підтримку у будь-якому вигляді, якої ви потребуєте, задля дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки. Ми будемо спостерігати за фізичною цілісністю станції, за функціонуванням усіх систем, за психологічним станом персоналу», - зазначив Гроссі.

 

Іноземні фахівці будуть присутні на всіх об'єктах ядерної енергетики України, включаючи Чорнобильську АЕС. Загалом на всіх атомних станціях працюватимуть до 12 експертів Агентства, що має стати важливим кроком у наданні допомоги Україні в умовах російської агресії.

 

У Міністерстві енергетики України переконані, що діяльність місій МАГАТЕ на всіх українських АЕС дозволить оцінити загрозу ядерній безпеці та сприятиме посиленню цієї безпеки на ядерних об’єктах в умовах постійних атак російського агресора.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) розширює свою присутність  в Україні та розпочинає роботу на всіх АЕС країни,  щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час війни, що триває.