Новий міністр оборони ФРН Пісторіус вирішить питання танків Leopard для України

17:54, 17.01.2023
Новий міністр оборони ФРН  Пісторіус вирішить питання танків Leopard для України

Україна сподівається на підтримку Німеччини щодо передачі танків Leopard 2

Новий міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пообіцяв позитивне рішення питання щодо постачання танків Leopard 2 Україні. Це буде першим питанням, що розглядатимуть у Міноборони ФРН.

 

Як інформує Україна молода, це пише видання Reuters.

 

Повідомляється, що про це заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек перед оголошенням призначення Пісторіуса на посаду. За його словами, рішення про передавання танків стане першим на порядку денному нового міністра оборони.

 

«Це перше питання, яке має бути вирішене конкретно»,— заявив Хабек.

 

Також видання пише, що очікується, що новий міністр оборони Німеччини зустрінеться з міністром оборони США Ллойдом Остіном в четвер напередодні нового саміту на авіабазі Рамштайн.

 

Журналісти пишуть, що Німеччина обережно ставиться до відправлення Україні зброї, оскільки такі дії можуть бути розцінені як ескалація. Проте інші партнери Києва переконують Берлін, що побоювання є недоречними, оскільки Москва не проявляє жодних ознак відмови від своєї агресивної політики. У зв'язку з цим, як повідомляється, Берлін перебуває під сильним тиском.

 

У матеріалі сказано, що танки Leopard 2 Німеччина під час Холодної війни робила тисячами. Нині вони стоять на озброєнні європейських армій. Тому ці танки розглядаються як єдиний варіант, якщо йдеться про великі постачання в Україну. Однак їх не можна доставити без дозволу Берліна.

 

Leopard 2 — це німецький танк. На початок 2015 року було виготовлено понад 3 200 танків цього типу. Стоїть на озброєнні армій Німеччини, Австрії, Угорщини, Польщі, Туреччини, Сінгапуру, Фінляндії та інших країн. Озброєння всіх модифікацій, крім моделі А6, складається зі 120-мм гладкоствольної гармати і двох 7,62-мм кулеметів.

 

Канада не заперечує постачання танків Leopard 2 в Україну. За словами Джастіна Трюдо, Канада вже передала ЗСУ величезну кількість різних типів озброєнь. Справа до танків ще не доходила, але вони готові розглянути це питання.

 

Нагадаємо, Анджей Дуда заявив, що Польща має намір передати Україні 14 танків Leopard. Польський лідер розраховує на запаси танків Фінляндії та інших країн Європи. Мета — сформувати у ЗСУ хоча б одну нову бронетанкову бригаду.

 

Як повідомляла УМ, уже на цьому тижні слід очікувати рішення Великобританії й Німеччини щодо переда і в Україну танків Challenger 2 та Leopard 2.