Первомайський чи Лихачеве: на Харківщині мер оголосив опитування щодо перейменування міста

13:17, 17.01.2023
Первомайський чи Лихачеве:  на Харківщині мер оголосив опитування щодо перейменування міста

В Україні не було жодного «первомайська» у дорадянський час. (Фото: Фейсбук Микола Бакшеєв)

На Харківщині мер міста Первомайський Микола Бакшеєв запропонував перейменувати населений пункт, назву якого повинні визначити самі громадяни.

 

Як інформує УМ, про це 17 січня повідомив Бакшеєв у Facebook.

 

«Первомайський — більшовицька та російськомовна назва. Перейменування просто необхідне», - написав, зокрема, Бакшеєв.

 

Очільник міста підкреслив, що в Україні не було жодного "Первомайська" у дорадянський час. Назва з’явилася з приходом більшовиків на нашу землю в процесі русифікації.

 

Відповідно, перейменування важливе в рамках декомунізацію і дерусифікацію української землі. За словами Бакшеєва, закони, що дали поштовх декомунізації і дерусифікації, мають виконуватись.

 

Крім того, нагадав мер, на мапі України радянської доби  є десятки  "Первомайськів". Так, за радянських часів було 4 міста "Первомайськ" та "Первомайський", 19 населених пунктів із назвою "Первомайський", 9 "Первомайських районів", 10 населених пунктів, що мали назву "Первомайське". 24 червня 1952 року селище Лихачеве (Олексіївського р-ну) також було перейменоване на Первомайський.

 

Мер заспокоїв, що перейменування не нестиме фінансових витрат для громад. "Після перейменування міста мешканці територіальної громади не матимуть фінансових витрат, адже змінювати документи на майно чи землю, а також оновлювати реєстрацію не потрібно", - сказав він.

 

"Безперечно, лише жителі Первомайського та місцева влада є господарями міста, тому й прийняття рішення щодо зміни його назви має бути виваженим і розумним. Однак з точки зору морально-етичних відносин у суспільстві залишати російську назву, яку дали більшовики, в результаті перемоги радянської влади над українським державотворчим процесом у російсько-українській борні, не є можливим", - заявив Бакшеєв.

 

«Назва міста Первомайський є назвою більшовицькою, відображає ідеологію і діяльність комуністичної партії. Топонім є калькою російської мови і має бути зміненим і відповідати стандартам української державної мови. Тому Перейменування вкрай необхідне та важливе! Все буде Україна!», - резюмував мер.

 

Додамо, що місто Первомайський до 1952 року називалося — Лихачеве.

 

Історія міста починається 1869 року, коли була прокладена залізниця Курськ—Харків—Севастополь. У червні того самого року була споруджена напівстанція (рос. дореф. полустанок) на відстані 80 км від Харкова. Тут зупинялися потяги задля поповнення запасів води та дров.

Полустанок отримав назву Лихачове, на честь поміщика Лихачова, чий маєток розташовувався біля села Сиваш на відстані кількох кілометрів від залізниці. Воду подавали з озера Сиваш спеціально збудованим для цього водогоном, а для забезпечення нормального тиску води була збудована водонапірна вежа (на тому самому місці, де стоїть інша, сучасна).

 

Як повідомляла УМ, в додатку «Київ Цифровий» пропонують нові назви станцій метро та вулиць.