Салліван спробує переконати Нетаньягу триматися на відстані від росії

15:16, 10.01.2023
Салліван спробує переконати Нетаньягу  триматися на відстані від росії

Президент США Джо Байден працює над тим, щоб знайти точки дотику з новим урядом Ізраїлю

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван відвідає Ізраїль у середині січня, але дати зустрічі ще не оголошено. Він хоче переконати уряд Біньяміна Нетаньягу триматися на відстані від росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Times of Israel з посиланням на представників американської адміністрації.

 

Візит Саллівана в Ізраїль має на меті зупинити поглиблення напруженості в американо-ізраїльських відносинах. Новий кабінет Нетаньягу завдає «головного болю» президенту США Джо Байдену.

 

Тим часом Вашингтон намагається зосередитися на росії та Китаї, уникаючи нових проблем на Близькому Сході, повідомляє Times of Israel.

Якщо спроби Саллівана будуть безуспішними, до Єрусалиму може вирушити держсекретар Ентоні Блінкен, повідомляють джерела Times of Israel в американській адміністрації.

 

Меседж, який представники Білого дому мають передати кабінету Нетаньягу, – уникати ескалації напруженості з палестинцями, порушення балансу на Близькому Сході та «зближення з росією», особливо зараз, коли москва отримує зброю з Ірану, повідомляє портал.

 

Білий дім хоче, щоб ізраїльський уряд не «зменшував свою критику росії», як сказав посол США в Єрусалимі Том Найдес новому міністру закордонних справ Ізраїлю Елі Коену.

 

Коен раніше заявляв, що Ізраїль тепер уникатиме відкритої критики росії за її агресію в Україні і що тема війни росії в Україні тепер буде «менш публічною». 

Він також показово провів телефонну розмову з керівником російської дипломатії Сергєєм Лавровим невдовзі після вступу на посаду.

 

Посол Найдес також сказав Коену, що в контексті війни в Україні «Ізраїль повинен стояти на правильному боці історії», повідомив виданню дипломат, знайомий із перебігом зустрічі.

 

Як повідомляла УМ, Ізраїль дав дозвіл членам НАТО постачати Україні зброю, яка містить ізраїльські компоненти.