Танки Leopard для ЗСУ: що пропонують Німеччина і Польща

16:32, 09.01.2023
Танки Leopard для ЗСУ: що пропонують Німеччина і Польща

Німеччина не планує передавати Леопарди в Україну, а Польща лише «символічну кількість»

Речник уряду Німеччини заявив, що Берлін  не планує відправляти танки Leopard 2 в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Sky News.

 

Заява пролунала після того, як міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що Берлін не може виключати поставку танків Leopard. 

 

Минулого тижня Німеччина заявила, що надсилає до Києва бойові машини піхоти Marder у відповідь на заклики надати більше важкого озброєння для відсічі російським військам.

 

Як відомо, заступники спікера Бундестагу Катрін Герінг-Еккардт і Вольфганг Кубікі виступають за постачання Україні танків Leopard.

 

Раніше посол України в Німеччині Олексій Макеєв заявив, що рішення уряду Німеччини про постачання бойових машин піхоти Marder може закласти підґрунтя для надання танків Leopard 2.

 

У Польщі в офісі Президента заявили, що можуть передати Україні «символічну кількість» танків Leopard і лише разом з іншими країнами

 

Про це держсекретар – голова бюро міжнародної політики при канцелярії президента Польщі Якуб Кумох заявив 9 січня в інтерв'ю Radio Zet.

 

За його словами, Варшава могла б брати участь у «коаліції кількох країн» у питанні постачання Києву німецьких танків цього типу. Раніше ідею такої широкої коаліції озвучив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, зазначив Кумох.

 

Він підкреслив, що йдеться про передання не всіх і не більшості наявних у країні Leopard, а про «якусь символічну підтримку».

 

«Говорити, що Польща віддасть кілька десятків або кілька сотень штук, абсурдно. Це створення альтернативної реальності. Україна справді зацікавлена в тому, щоб країни Заходу надали їм певну, обмежену кількість танків цього типу. Вони є в Польщі, Польща, як сказав прем'єр-міністр, може бути частиною такої коаліції. Вона нічого не зробить сама, тому що вона навіть не зможе якось змінити долю війни, віддавши кілька штук»,– сказав держсекретар.

 

На запитання, яку кількість означає в цьому випадку слово «символічний» – «кілька, дюжину чи приблизно стільки?», Кумох відповів, що «орієнтовно так».

 

Польща послідовно підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії, надаючи гуманітарну та військову допомогу, а також приймаючи українських біженців. 

 

У липні 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що Польща посідає друге місце у світі після США в питаннях надання допомоги Україні й допомагає тримати фронт.

 

Німеччина від початку повномасштабного вторгнення РФ передала ЗСУ протитанкову зброю, самохідні гаубиці, зенітні самохідні установки Gepard, систему ППО, РСЗВ, а також каски, спорядження, намети й медикаменти. Водночас Шольц відмовився давати Україні танки Leopard.

 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю ARD 11 грудня нагадав, що Німеччина пообіцяла Україні подальше постачання озброєння, але це не стосується бойових танків Leopard 2, про які неодноразово просили в Києві.

 

4 січня на онлайн-брифінгу глава МЗС зазначив, що в цьому питанні є серйозні зрушення: «Сьогодні навіть діти в Україні просять під ялинку принести їм леопарда. Я казав минулого року, що переконаний у тому, що 2023-го ми отримаємо те, чого не могли з різних причин отримати 2022-го. Я можу лише підтвердити ці слова. Так і буде, але на все свій час. Чекайте на новини».

 

Як повідомляла УМ, Вільна демократична партія Німеччини закликала канцлера Олафа Шольца поставити в  Україну  колісні танки  і бронемашини.