Костянтин Жеваго затриманий в елітному Куршевелі за запитом ДБР

15:04, 28.12.2022
Костянтин Жеваго затриманий в елітному Куршевелі за запитом ДБР

Костянтин Жеваго затриманий органами правопорядку Франції на віп—курорті Куршевель (Фото з відкритих джерел)

Радник з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян завила, що колишній народний депутат та бізнесмен Костянтин Жеваго був затриманий на гірськолижному курорті Куршевель у Франції за запитом Державного бюро розслідувань.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба  ДБР.

 

«На сьогоднішій день за запитом слідчих ДБР вдалося у Куршевелі затримати Костянтина Жеваго. Ви знаєте, що він є фігурантом кількох кримінальних проваджень ДБР. І зараз готуються документи до екстрадиції»,—зазна тла Сап‘ян.

 

Як відомо, Жеваго затримали представники кримінальної поліції Франції 27 грудня в одному з готелів Куршевелю. 

 

У бюро зазначили, що екснардеп намагався оскаржити правомірність затримання, але врешті погодився піти разом з представниками компетентних органів Франції. 

 

28 грудня заплановане обрання екстрадиційного арешту Жеваго у суді міста Шамбері.

 

ДБР уже готує необхідний пакет документів для його екстрадиції в Україну. 

 

Повідомляється, що на виконання ухвали суду про тримання Жеваго під вартою слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про екстрадицію екснардепа до 38 країн.

Робота з правоохоронцями різних країн тривала кілька місяців. 

 

27 вересня 2019 року Жеваго повідомили про підозру у рамках розслідування кримінального провадження про розтрату $113 млн коштів банку "Фінанси та кредит". Також підозри оголосили низці топменеджерів банку.

 

Керівництво банку підозрюють в організації механізму розтрати 113 млн доларів, який завдав шкоди інтересам держави та вкладників банку.

 

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, арештовані акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості.

 

Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім нардепом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

 

У жовтні 2020 року арештовані активи вартістю понад 300 млн гривень були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами.

 

9 жовтня 2019 року повідомлялося, що Жеваго оголосили в розшук по Украіні.

 

А в липні 2021 року ДБР повідомило, що Жеваго оголосив у міжнародний розшук Інтерпол.

 

25 листопада джерела УП повідомили, що слідчі ДБР проводять обшуки на підприємствах, пов’язаних з колишнім народним депутатом Костянтином Жеваго.

 

Як повідомляла УМ, у власність держави переходять стратегічно важливі підприємства, пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним. Йдеться про «Укрнафту», «Мотор Січ» та інші підприємства.