Президент Болгарії засмучений, що не зможе перешкодити військовим поставкам в Україну

10:08, 24.12.2022
Президент Болгарії засмучений, що не зможе перешкодити військовим поставкам в Україну

Болгарський президент різко засудив парламент за військову допомогу Україні

Президент Болгарії Румен Радев  дорікнув власним парламентарям в розпалюванні війни після того, як вони більшістю підтримали надання пакету військової допомоги для України. Однак Радев ветувати рішення про військову підтримку для України не зможе.

 

Як повідомляла УМ, таку заяву він зробив у спілкування з журналістами.

 

Болгарський президент поскаржився, що не зможе ветувати рішення про військові поставки в Україну, оскільки воно було ухвалене конституційною більшістю.

 

«На жаль, палії війни в парламенті переважною більшістю голосів ухвалили рішення про військову допомогу Україні. Таким чином, вони зобов'язали тимчасовий уряд укласти договір з Україною на таку допомогу»,– заявив він.

 

У той же час Радєв зазначив, що в пакет військової допомоги Україні не включені літаки, зенітно-ракетні комплекси і танки, передача яких "може завдати шкоди нашим бойовим можливостям".

 

Румен Радєв неодноразово робив скандальні висловлювання на тему російської агресії проти України. Так, в листопаді минулого року він назвав Крим "російським", після чого йому довелося виправдовуватися.

 

У квітні 2022 року, коли вже йшло повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну, Радєв виступив проти поставок болгарської зброї в Україну під приводом небезпеки втягування Болгарії у війну.

 

По цій темі у президента Радєва виникають постійні суперечки з парламентською більшістю, де прихильники військової допомоги Україні чисельно переважають союзників Радєва.

 

Як повідомляла УМ, парламент  Болгарії схвалив перелік озброєння, що направлять в Україну вперше з початку повномасштабного вторгнення росії. у списку є боєприпаси та легке озброєння, але немає літаків.