У США українська делегація проситиме надання далекобійних ракет ATACMS – Politico

10:16, 21.12.2022
У США українська делегація проситиме надання далекобійних ракет ATACMS – Politico

Тактичні ракети ATACMS б'ють до 300 кілометрів.

Під час візиту президента Володимира Зеленського до США Українська делегація збирається просити Вашингтон про постачання тактичних ракет ATACMS з дальністю застосування до 300 км.

 

Як інформує УМ, про це 21 грудня пише Politico.

 

За словами людини, знайомої з дискусіями, під час зустрічі з Байденом та його командою з національної безпеки українська делегація виступить із ще одним раундом прохань щодо тактичних ракетних систем великої дальності (ATACMS), а також безпілотників Grey Eagle та Reaper. До цього Білий дім відмовлявся передавати Україні ATACMS.

 

Politico також пише, що ця нерішучість США стурбувала українських чиновників і змусила найвище військове керівництво всередині країни шукати допомоги в інших, у тому числі країн, що не входять до західного альянсу.

 

Очікується, що тема далекобійної зброї домінуватиме на особистій зустрічі Зеленського, його команди та адміністрації Байдена. Зеленський також, ймовірно, доведе Конгресу, що його країна потребує досконалішої зброї, щоб відбивати російські атаки.

 

ATACMS має радіус дії до 300 кілометрів. Адміністрація Байдена все ще вважає, що надання цих систем може бути ескалаційним, оскільки їх можна використати для обстрілу самої росії. Зараз максимальна дальність зброї, яку США надають Україні, становить близько 80 кілометрів. У серпні в Пентагоні заявляли, що ЗСУ поки не потрібні ATACMS. При цьому Україна включила їх у перелік необхідної зброї для продовження контрнаступу.

 

21 грудня відбудеться візит президента Володимира Зеленського до США. Він зустрінеться із президентом США Джо Байденом, виступить у Конгресі та проведе низку двосторонніх зустрічей. Це буде другий візит Зеленського до Білого дому та перша поїздка за кордон після початку повномасштабного вторгнення.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський зустрінеться з Байденом у Вашингтоні та виступить у Конгресі США.