Польща визнала рф спонсором тероризму із поправкою про Смоленську катастрофу

08:11, 15.12.2022
Польща визнала рф спонсором тероризму із поправкою про Смоленську катастрофу

Депутати польського Сейму під час голосування за резолюцію щодо рф. (facebook.com/KancelariaSejmu)

Сейм Польщі із другої спроби таки ухвалив резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

 

При цьому, депутати врахували поправку, запропоновану владною партією "Право і справедливість", про Смоленську катастрофу 2010 року, в якій загинуло майже все вище військово-політичне керівництво країни.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідна ухвала оприлюднена на сайті Сейму в ніч на четвер.

 

Відомо, що резолюція була ухвалена більшістю у 231 голос, водночас 226 депутатів, включно з опозицією, участі в голосуванні не брали, передає РАР.

 

Сейм визнав, що російська агресія проти України є «грубим порушенням» заборони Статуту ООН на застосування сили, а також порушенням суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України.

 

Відтак, депутати вважають, що російська федерація має бути ізольована на міжнародній арені.

 

«росія несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс МН17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів і членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську в квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, зокрема президент Республіки Польща Лех Качинський, польські урядовці, вищі польські військові командири та військові командири країн-членів НАТО, а також депутати польського парламенту», - ідеться в резолюції.

 

Також зазначається, що «російські військові здійснюють напади по всій захопленій території, в результаті яких загинули тисячі людей, в тому числі багато дітей. російська федерація та підпорядковані їй структури і збройні формування здійснюють акти терору проти цивільної інфраструктури, страти без суду і слідства та викрадення людей, сексуальне насильство і тортури, виривання дітей з родин з метою їхньої русифікації, масові депортації населення, примусовий призов громадян України до російських збройних сил та грабунок майна».

 

Депутати Сейму наголосили, що росія неодноразово порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

 

Нагадаємо, уперше резолюція була винесена на голосування 2 грудня. Але вже під час розгляду в залі депутат "ПіС" Антоні Мацеревич вніс до неї поправку з положенням щодо прямої відповідальності росії за збиття малайзійського літака у 2014 році та за катастрофу літака з польським президентом Лехом Качинським у Смоленську в 2010 році.

 

Опозиція відмовилася голосувати за резолюцію з поправкою Мацеревича, пославшись на незгоду зі зміною тексту, тому спікерка Сейму визнала голосування таким, що не відбулося.

 

Як повідомляла «УМ», 23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

 

Перед тим Парламентська асамблея НАТО також визнала російську федерацію та її режим державою-терористом.