Норвегія передасть Україні конструкції для 10 мостів

14:05, 14.12.2022
Норвегія передасть Україні конструкції для 10 мостів

32 трейлери з елементами конструкцій мостів уже ідуть з Норвегії до України

Норвегія передасть Україні 10 мостів загальною вартістю 3 мільйони доларів, щоб замінити ті, які знищили російські агресори.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Уряд Норвегії.

 

Норвегія розуміє, наскільки критичними є руйнування мостів і чому їх потрібно відновити якнайшвидше.

 

«Російська війна цинічно знищила важливі частини інфраструктури в Україні. Щоб доправити їжу, воду та ліки, а також поранених українців до лікарні, Україна повністю залежить від функціонування дорожньої мережі»,
– зазначив міністр закордонних справ Аннікен Гюітфельдт.

 

Мости у буквальному сенсі привезуть до України: Норвегія відправить 32 трейлери, що завантажені конструкційними елементами. За доправлення відповідає Норвезьке управління державних доріг.

 

Вартість мостів покриють із гуманітарного бюджету норвезького Міністерства закордонних справ.

 

Раніше Норвегія виділила майже 15 мільйонів євро до Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine) на 2023 рік. Норвегія стала першою країною за межами ЄС, яка зробила фінансовий внесок до Європейського фонду миру.

 

Лише під час втечі росіян з Херсонщини окупанти знищили щонайменше 7 важливих великих – 4 з них через річку Дніпро. Наприклад, росіяни зруйнували автомобільний і залізничний мости, що розташовані на дамбі в Новій Каховці.

 

За підрахунками "Укравтодору", зараз через бойові дії в країні зруйновано 341 штучну споруду: мости і шляхопроводи. З них на дорогах державного значення – 150.

 

Мости та дороги дійсно є критично важливими для евакуації українців, перевезення гуманітарних вантажів.

 

Як повідомляла УМ, Німеччина, Данія та Норвегія закуплять для України 16 гаубиць Zuzana-2 словацького виробництва, загальна  вартість зброї складає  92 мільйони євро.