Узбекистан не бажає вступати у газовий союз із рф та Казахстаном

14:49, 08.12.2022
Узбекистан не бажає вступати у газовий союз із рф та Казахстаном

Узбекистан відхилив ідею путіна долучитися до газового союзу спільно з росією та Казахстаном

Узбекистан не збирається вступати у «троїстий газовий союз» з росією та Казахстаном і готовий імпортувати російський газ тільки в межах комерційних контрактів.

 

Як інформує Україна молода, про це міністр енергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов повідомив у інтерв’ю Kun. Us.

 

«Ми ніколи не поставимо під загрозу наші національні інтереси. Навіть якщо ми розпочнемо те, про що ви говорите (купівлю російського газу), ми зробимо це лише за допомогою комерційних договорів продажу. Ми не дозволимо, щоб нам ставили якісь політичні умови у відповідь», – зазначив він.

 

Мірзамахмудов пояснив, що якщо газ доставлять до узбекського кордону і віддадуть за розумною ціною, то Узбекистан візьме його. Якщо ж такого не станеться – тоді ні.

 

За словами міністра, у Узбекистана гострий дефіцит газу буває тільки в холодну пору року. Решту часу країна сама забезпечує себе блакитним паливом в повному обсязі.

 

«Ми будемо вживати заходи, будем здійснювати додаткові інвестиції в галузь, просуватимемо енергозбереження, максимально переводитимемо на вугілля підприємства, які можуть працювати на цьому виді палива, інтенсивно розвивати альтернативну енергетику», – розповів глава Міненерго Узбекистану про плани з розв’язання проблеми дефіциту енергоресурсів.

 

Нагадаємо, про ідею президента РФ Володимира Путіна створити «троїстий газовий союз» з Казахстаном та Узбекистаном стало відомо наприкінці листопада. 
 


Як повідомляла УМ, Рада Євросоюзу затвердила обмеження ціни на російську нафту.