В ООН хочуть створити трибунал щодо військових злочинів рф в Україні

20:44, 04.12.2022
В ООН хочуть створити трибунал щодо військових злочинів рф в Україні

Воєнні злочини здійсненні російською армією в Україні не мають строку давності.

Проект резолюції щодо створення трибуналу для притягнення російської влади до відповідальності за злочини проти України та українського народу обговорюють у ООН. Розглядаються два варіанти подальших дій у цьому напрямі.

 

Як інформує УМ, про це 4 грудня пише The Guardian.

 

 Наголошується, що такі заходи лобіює президент України Володимир Зеленський, тож позиції США можуть пом'якшитися на користь офіційного Києва.

 

"Це те, що глибоко хвилює президента Зеленського. Це те, чого хоче Україна, і я думаю, що це матиме велику вагу. Питання в тому, чи будуть у них голоси на Генеральній асамблеї. Досі всі резолюції щодо України були прийняті, голосів було багато", – прокоментувала посол США з питань глобального кримінального правосуддя Бен Ван Шаак.

 

Незважаючи на те, що Міжнародний кримінальний суд уже займається розслідуванням військових злочинів РФ, українська сторона наголошує на труднощах у цьому процесі через те, що судити можуть лише тих, хто звинувачується в окремих військових злочинах. А ось притягнути до відповідальності керівництво країни-агресора не можуть через те, що Росія не підписала відповідного статуту.

 

Бен Ван Шаак визнала, що Сполучені Штати не зайняли тверду позицію щодо спеціального трибуналу. Тим не менш, посол вважає за необхідне проведення заочних судових процесів над росіянами, які обвинувачуються у військових злочинах, навіть якщо РФ відмовляється їх видати. Зокрема, США можуть розсекретити розвідувальні дані, які допоможуть встановити тих, хто несе найбільшу відповідальність за підготовку та ведення війни, яка порушує статут ООН.

 

"Ми розглядаємо всі сторони і підтримуємо ідею вжити деяких проміжних кроків, особливо коли йдеться про збереження доказів", – зазначила посол.

 

За її словами, всього розглядаються два варіанти подальших дій у цьому напрямі:

 

– укласти договір між Україною та ООН, який забезпечить політичну підтримку всього міжнародного співтовариства та призведе до створення окремого трибуналу;

 

– проведення Україною внутрішніх судових процесів з додаванням міжнародного елементу з боку Євросоюзу чи Ради Європи, який можна було б схвалити шляхом голосування на Генасамблеї ООН.

 

Посол додала, що в обох випадках розглядатимуться справи про злочини агресії обмеженого кола обвинувачених – вищого політичного керівництва РФ і, можливо, верхівка армійського командування.

 

Нагадаємо, що днями парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом та підтримала створення спецтрибуналу для Росії.

 

Більшість країн-учасниць ОБСЄ підтримують ініціативу України щодо створення спеціального трибуналу щодо злочинів путінського режиму у війні з Україною. Багато хто вже збирає докази та надає правову допомогу Україні.

 

Як повідомляла УМ, Чехія виступає за створення спеціального трибуналу над керівництвом росії.