Іран переглядає закон про обов’язкове носіння хіджабу на тлі триваючих протестів

14:13, 04.12.2022
Іран переглядає закон про обов’язкове носіння хіджабу на тлі триваючих протестів

Влада Ірану заявила, що перегляне закон, який вимагає від жінок носити хустку, після більш ніж двох місяців протестів. (Фото: Грегоріо Борджіа/AP)

Генпрокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що уряд країни переглядає закон про обовʼязкове носіння хіджабу для жінок.

 

Як інформує УМ, про це 4 грудня пише The Guardian.

 

Рішення стало наслідком двомісячних протестів через жіночий дрес-код, які відбуваються у країні. За словами Монтазері, парламент і судові органи Ірану вже працюють над цим питанням. Зазначається, що президент Ірану Ібрахім Раїсі раніше заявляв, що республіканські та ісламські засади країни закріплені в Конституції, проте є «гнучкі» способи реалізації.

 

Хіджаб став обовʼязковим елементом дрес-коду для жінок Ірану у квітні 1983 року, через чотири роки після Ісламської революції. 16 вересня 2022 року у країні почалися протести, повʼязані з убивством поліцією моралі 22-річної активістки Махси Аміні, яку заарештували нібито за порушення закону про носіння хіджабу. Унаслідок цього багато іранок перестали носити цей елемент одягу.

 

Міністерство внутрішніх справ Ірану офіційно визнало загибель 200 громадян під час протестів, проте ці дані розходяться з цифрами від правозахисників, які повідомляють про приблизно 460 загиблих.

 

Напередодні стало відомо, що Іран звернувся до росії по допомогу в придушенні протестів і попросив надати техніку та направити радників для навчання.

 

Як повідомляла УМ, Іран постачає росії зброю в обмін на ядерні технології.