У Люблінському воєводстві фіксують наплив біженців з України

15:01, 01.12.2022
У Люблінському воєводстві фіксують наплив біженців з України

У Польщі очікують ще більше українців- біженців через низькі температури

Голова Люблінського воєводства Лех Справка заявив, що наразі спостерігається великий наплив українців до Польщі. Лише у суботу до регіону прибула найбільша кількість біженців з України за багато місяців — понад тисячу людей на день. Однак у ДПСУ збільшення пасажиропотоку не зафіксували. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання tvp. Info.

 

На думку воєводи, причиною такого напливу можуть бути морози, що прогнозують наступного тижня в Україні.

 

«Проблема можливої другої хвилі біженців може виникати час від часу. У суботу ми мали найбільшу кількість біженців за багато місяців — понад тисячу людей на день. У неділю їх було понад 900. За останні два тижні це два найбільші показники», – заявив Справка.

 

Довгий час ці цифри залишалися на рівні приблизно 300-500 осіб на день.

 

При цьому він заявляє, що якщо прогнози температури до -30 °C на 5 грудня виявляться правдивими, то це може спровокувати наплив біженців, особливо внутрішніх мігрантів зі сходу та півдня України, які перебувають наразі у Львівській та Волинській областях.

 

Зазначимо, що на сайті Укргідрометцентру найнижча температура буде вночі лише в деяких східних регіонах. Наприклад, 5 грудня вночі -11°C буде у Харківській області, до -10°C – у Сумській та Дніпропетровській областях.

 

Наразі у місцях постійного проживання у Люблінському районі підготовлено 7 тис. ліжко-місць для біженців, з них 4,5 тис. вже зайняті. За словами воєводи, за потреби кількість вільних місць можна швидко збільшити до 10 тис., а максимально до 25 тис.

 

Мер Грубешова Марта Маєвська повідомила, що до Польщі зараз їдуть люди з відносно нижчим соціальним та матеріальним статусом у порівнянні з тими, хто приїжджав у перші дні війни. Зараз найбільша проблема — це відсутність грошей, щоб дістатися самого кордону з Польщею.

 

Гжегож Зажицький із мерії Холма повідомив, що ситуація з біженцями з України у місті стабільна.

 

«У нас постійно працює інформаційно-приймальний пункт на вокзалі. Крім того, у нас є стійка реєстрації у Молодіжному гуртожитку у Холмі за адресою вул. Стефана Чарнецького 8. Щодня тут зупиняється від кількох до десятків людей. У цьому місці люди, які потребують, можуть відпочити, поїсти і переночувати», – розповів Зажицький.

 

Директор департаменту з цивільних справ міста Холм Моніка Заборек-Туревич поінформувала, що приблизно з червня до Холма поїздом з України приїжджає близько 500-600 осіб на день. Це приблизно від 13 до 15 тис. на місяць.

 

Своєю чергою речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону повідомив, що у листопаді не зафіксували збільшення кількості українців, які виїхали з країни.

 

«У листопаді ми не фіксували збільшення пасажиропотоку. Він залишався на тому ж рівні, що і в жовтні, і в вересні. Це стосовно громадян України. У загальному пасажиропотік у вересні та жовтні, включно з іноземцями, дещо знизився, а от щодо наших громадян – у вересні, жовтні та листопаді вони перетинали в однаковій кількості кордон. Це 1,2 мільйони на виїзд і 1,2 мільйони на в’їзд»,– наголосив Андрій Демченко.

 

Зауважимо, що за даними агентства ООН у справах біженців, найбільше українців прийняла саме Польща (близько 1,5 млн людей).

 

Як повідомляла УМ, уряд Чехії підтримав продовження  віз тимчасового захисту для українців, які через війну покинули свої  домівки, до кінця березня 2024 року.  Наразі цей термін був обмежений березнем 2023 року.