Склопакет підвищеної міцності: як це працює?

19:53, 30.11.2022
Склопакет підвищеної міцності: як це працює?

Чи може склопакет бути енергоефективним, довговічним та естетичним розпитуємо українських інженерів з Aestech

 

Сучасні світлопрозорі конструкції рятують жителів багатоповерхівок від холодів та шумового забруднення. Дбаючи про температурний та звуковий комфорт, легко забути про естетичну складову —металопластикові вікна часто псують зовнішній вигляд будівель. Ми звикли до того, що скляна поверхня має бути посічена опорними перетинками. Бо якщо їх не буде, скло не витримує силу вітру. 

 

Нова розробка українських інженерів з Aestech (входить у холдинг TECHIIA) —склопакет підвищеної міцності. Він одночасно енергоефективний, елегантний та довговічний. Яким чином вдалося поєднати три важливі характеристики в одному рішенні?

 

Змінити спосіб кріплення 

 

Щоб створити таке рішення, треба відмовитися від старої технології виготовлення. Звичний нам склопакет формується з двох або більше шарів скла. Перший має бути найміцнішим. Він витримує вітрові навантаження. Решта —відповідають за теплозбереження та шумоізоляцію. Вони з’єднані між собою по контуру відносно м’яким герметиком. Далі склопакет ставлять у раму чи закріплюють за допомогою несучих стійок і ригелів.

 

Понад 70 років тому цей підхід був чудовим. Однак, зараз ми пропонуємо досконаліші варіанти. Наприклад, якщо шари скла в склопакеті скріпити по контуру достатньо жорстко. 

 

Для цього наші фахівці відмовилися від звичайного вторинного герметика на користь пултрузії в композиції зі спеціальним клеєм. Пултрузія — це твердий конструкційний матеріал з близьким до скла коефіцієнтом лінійного  розширення. Таким чином, за рахунок зміни механічної системи взаємодії шарів скла, вітрове навантаження, а також навантаження від опадів у вигляді снігу, розподіляються на пласку трубчасту систему з шарів скла та жорсткої дистанційної рамки, а не припадатимуть лише на перше скло. За рахунок цього світлопрозорі конструкції набувають підвищеної міцності. 

 

 

Утеплити скляний фасад

 

Жорстка конструкція склопакету позбавляє необхідності використовувати рами та стійки для тримання. 

 

Ригелі та стійки, а також металопластикові рами мають розповсюджену проблему для звичайних склопакетів: металеві профілі або пластикові рами, що їх утримують, мають більший коефіцієнт температурного розширення, ніж скло. 

 

З часом у з’єднаннях та стиках з’являються зазори, які знижують енергоефективність вікна чи фасаду, а в тривалій перспективі псують опорну конструкцію. Це, наприклад, одна з причин, через які металопластикові вікна необхідно постійно регулювати та перевіряти ущільнювачі. 

 

Склопакет з пултрузією такої проблеми не має, бо вона розширюється та стискається майже так само, як і скло. До того ж, теплопровідність пултрузії майже така ж, як у дерева, відповідно, вона не промерзає та не прогрівається так сильно, як метал або пластик. А це — пряма економія електроенергії на підтримання клімату всередині приміщення.

 

Позбавитись викривлень

 

Перепади температури змінюють тиск газу в самому склопакеті. Результат —викривлене скло. А що як фасад зроблений із сотень викривлених пакетів? Прекрасна задумка архітектора зіпсується після перших заморозків або в першу спеку. Доповнимо картину нескінченними опорними конструкціями або рамами —виходить малоприємна й малоестетична картина.

 

Склопакети Aestech, виготовлені за новою запатентованою технологією, називають склопакетами підвищеної міцності. Вони не потребують конструкції, яка би їх підтримувала. Вони самі собі опорна конструкція. Отже, можна забути про пластикові та алюмінієві каркаси на житлових та офісних багатоповерхівках. З іншого боку, скло не викривлюється завдяки жорсткому з’єднанню шарів. 

 

 

Що маємо в результаті?

 

Склопакет підвищеної міцності — чудова альтернатива звичайним склопакетам і несе відразу кілька вигод:  

 

  • Зниження вартості комунальних послуг —конструкції енергоефективні на 15-20% більше, отже не треба зайвий раз нагрівати чи охолоджувати приміщення. 
  • Збільшення терміну експлуатації завдяки підвищеній стійкості до кліматичних умов. 
  • Покращення  якості  візуального вигляду —скло залишається рівним у будь-яку пору року. 

 

Склопакет підвищеної міцності відкриває нові горизонти в роботі архітекторів. Їм більше не треба підлаштовуватися під необхідність «тримати» скло. Можна не шукати способи підвищення вітростійкості та маскування потворності опорних елементів. Користувачі мають свої вигоди. Можливість економити на оплаті комунальних послуг, не втрачаючи комфорт, —серйозний аргумент на користь нових технологій.