Бельгія передасть Україні мобільні лабораторії та підводні безпілотники

13:04, 26.11.2022
Бельгія передасть Україні  мобільні лабораторії та підводні безпілотники

Мобільні лабораторії можуть надати невідкладну допомогу, їх розгортатимуть в районах стихійного лиха

Бельгія анонсувала передачу Україні сучасне обладнання для військових на передовій 10 підводних дронів і двох мобільних лабораторій

 

Також Міністерство оборони країни навчатиме багатьох українських солдатів. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявила глава відомства Людивін Дедондер у коментарі виданню Le Soir .

 

За її словами, дві мобільні лабораторії, що можуть бути доставлені протягом трьох тижнів до України, можна розвернути поблизу місця, де трапився хімічний, бактеріологічний, радіологічний або ядерний інцидент.

 

«Вона також може бути використана в районах стихійного лиха, де зруйновані пологові будинки або лікарні. Лабораторії можуть надати невідкладну допомогу. Поки таких Україні ніхто не посилав»,– підкреслила міністерка оборони Бельгії.

 

Вона зазначила, що також до кінця травня в Україну буде доставлено десять підводних дронів виробництва бельгійської компанії ECA Robotics Belgium.

 

«Ці безпілотники дозволяють виявляти всі підводні загрози, чи то міни, чи то шпигунські пристрої. Це абсолютно нова передова технологія, яка їм дуже допоможе»,– уточнила Дедондер.

 

Крім того, сто бельгійських солдатів було відпущено для забезпечення 18 навчальних модулів для українських військових, враховуючи бойову підготовку, вогневу підтримку артилерії ближньої дії, розмінування, снайперську підготовку, розвідку, проникнення, системи зв'язку та бойову підготовку в заражених районах, а також стандартну та спеціалізовану медичну підтримку або координацію "земля-повітря" у межах безпосередньої авіаційної підтримки.

 

Міністерка додала, що на європейському рівні мета полягає у тому, щоб навчити від 12 000 до 15 000 українських солдатів.

 

Як відомо, у серпні Федеральна рада міністрів Бельгії на запит міністерки закордонних справ Аджі Лябіб вирішила виділила ЗСУ нелетальну допомогу у розмірі €8 млн. Примітно, що раніше чиновниця заявляла про "російський Крим" і навіть відвідувала окупований країною-агресором український півострів.

 

Як повідомляла УМ, Україна в рамках нового траншу військової допомоги незабаром отримає від США зброю, як «у бойовиках». Йдеться про 150 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами для опору БпЛА.