НБУ презентував пам’ятну медаль присвячену місту-герою, фото

14:25, 22.11.2022
НБУ презентував пам’ятну медаль присвячену місту-герою, фото

"Новонарооджена" медаль від Нацбанку. (Фото: сайт НБУ)

Першу пам’ятну медаль із серії присвяченої містам героям – «Херсон – місто героїв», презентували  в центрі вільного Херсона, який ще зовсім недавно був під російською окупацією.

 

Як інформує УМ, про це повідомила прес-служба на сайті НБУ .

 

Голова Національного банку України Андрій Пишний вручив пам’ятні медалі голові Херсонської ОВА Ярославу Янушевичу.

 

"Ми всі неодноразово протягом останніх восьми місяців повторювали день у день і завжди вірили, що Херсон – це Україна, що він незабаром повернеться. Ці вісім місяців окупації були наповнені хоробрістю, подіями, які сповнювали Україну вірою в перемогу. Сьогодні саме в Херсоні ми представляємо пам’ятну медаль "Херсон – місто героїв". На ній наші митці зобразили події, які тут відбувалися. Пригадуєте, коли один із мешканців Херсона виліз на бронетранспортер з українським прапором і довів, що ми не боїмося. Це давало надію країні. Усі наші перемоги мають бути закарбовані", – зазначив Пишний.

 

 

Дизайн пам’ятної медалі "Херсон – місто героїв", розроблений художницею Наталією Фандіковою, відтворює краєвиди довоєнного міста Херсона – красивого, гармонійного, що надихає до життя, – у сплетінні історичних подій весни 2022 року, коли містяни сміливо та самовіддано протестували проти окупантів.

 

Особливий акцент віри в перемогу зроблений авторкою через відтворення на пам’ятній медалі рядків з історичного роману Ліни Костенко "Берестечко": "Не допускай такої мислі, що бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку".

 

Як повідомили в НБУ, пам’ятна медаль "Херсон – місто героїв" виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування ‒ "спеціальний анциркулейтед", тираж – до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. – у 2022 році).

 

Зазначається, що цією медаллю НБУ започатковує серію пам’ятних медалей, присвячених містам та їхнім мужнім жителям і захисникам, які проявили героїзм та стійкість під час відсічі збройній агресії РФ проти України.

 

Херсон - місто героїв: Нацбанк презентував першу пам’ятну медаль із серії, присвяченої містам героїв України 03

 

У серії також заплановано випуск медалей, присвячених містам героїв – Харкову, Маріуполю, розстріляній Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим містам.

 

Як повідомляла УМ, Національний банк України 15 вересня випустив нові пам'ятну медаль і пам'ятну монету. Медаль присвячена українському університету, а монета – рятувальникам.