Цифри, що жахають: в Офісі генпрокурора озвучили кількість воєнних злочинів росіян від 24 лютого

23.11.2022
Цифри, що жахають: в Офісі генпрокурора озвучили кількість воєнних злочинів росіян від 24 лютого

Тіла, вилучені з масового поховання у Бучі, 8 квітня 2022 року

Із початку повномасштабного вторгнення «братів» з рф українські правоохоронці зафіксували понад 45 тис. воєнних злочинів, і найжахливіші з них — загибель під час кривавої війни з москалями 437 українських дітей.


Днями офіс генпрокурора оприлюднив вражаючі цифри: з початку «великої війни» офіційно зафіксовано загибель 8 тис. 311 цивільних громадян України.

 

Ще понад 11 тисяч цивільних людей зазнали поранень. Але це тільки вершина айсберга, адже на визволених територіях постійно знаходять усе нові й нові братські могили.


«Ми розуміємо, що реальна цифра кількості загиблих набагато більша, до деяких окупованих територій ми ще не маємо доступу», — заявив генпрокурор Андрій Костін.


За словами очільника відомства, наразі українські правоохоронці також зафіксували понад 19 тис. злочинів проти основ національної безпеки.


Генпрокурор додав, що правоохоронці повідомили про підозру у скоєнні воєнних злочинів 216 особам, зокрема 17 військовополоненим окупантам, а решті висунуто заочні підозри.


«Обвинувальні акти до суду, де завершене досудове розслідування, направили стосовно 60 осіб, уже 12 російських злочинців засуджено. Здебільшого засуджених ми маємо у своєму розпорядженні», — розповів пан Костін.


Серед злочинів, у яких підозрюють військовослужбовців рф, — напади на населені пункти, жорстоке поводження з цивільними (73 підозрювані), умисні вбивства цивільних (35 підозрюваних), сексуальне насильство (шість військових отримали підозру, з них одного також підозрюють у вбивстві).


Особисто мене вразили розповіді на Чернігівщині жителів села Нова Басань, де нещодавно побували з дружиною, відвідуючи куму, яка з дітьми, як й інші односельці, понад місяць була в окупації.

 

Уральські визволителі ґвалтували в селі молодих, навіть вагітних жінок, убили просто на вулиці трьох юнаків, залишили по собі пару десятків зруйнованих будинків, грабували покинуті оселі.

 

Важко уявити, що пережили жителі Київщини, де «визволителі» попорядкували набагато жорстокіше.