У Херсоні знайшли чотири катівні окупантів

15:55, 21.11.2022
У Херсоні знайшли чотири катівні окупантів

Правоохоронцями встановлено чотири місця, де рашисти піддавали тортурам цивільних жителів Херсона

У звільненому від окупантів Херсоні у чотирьох будівлях знайдені місця катівень, прокурори зафіксували нові військові злочини російської армії у місті.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Офіс генпрокурора України у Telegram у понеділок, 21 листопада.

 

«За даними слідства, під час окупації Херсона російські військові і представники спецслужб рф у захоплених будівлях Херсонського ізолятора тимчасового тримання, слідчому ізоляторі та в одному з райвідділів поліції облаштували псевдоправоохоронні органи», – йдеться у повідомленні.

 

Про це свідчать виявлені документи, у тому числі так звані посвідчення представників окупаційної поліції, графіки чергувань, розклеєні позначки «дежурная часть», «кабинет следствия», «уголовный розыск». 

 

З місця обшуку також вилучено частини гумових палиць, дерев'яну биту, апарат, яким окупанти катували мирних жителів струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін.

 

У камерах та підвалах відносно людей застосовувалися різні методи тортур, фізичне та психологічне насильство. 

 

«Під час проведення слідчих дій з потерпілим у підвалі однієї з офісних будівель, де окупанти також влаштували катівню, правоохоронці виявили частину металопластикової труби, кайданки та інші речі», – зазначає Офіс прокурора.

 

Триває досудове розслідування у межах кримінального провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни – ч. 1 ст. 438 ККУ.

 

Прокурори органів прокуратури Херсонської області спільно з поліцейськими та експертами провели огляди чотирьох приміщень, де під час захоплення міста окупанти незаконно утримували людей і жорстоко їх катували.

 

Робота щодо встановлення місць розташування катівень та незаконних місць тримання людей триває. Правоохоронці продовжують збирати доказову базу для встановлення правосуддя над російськими військовими.

 

Як повідомляла УМ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець неабияк вражений масштабами катувань, до яких вдавалися російські окупанти над цивільними громадянами України під час окупації Херсона.