Відео з «розстрілом росіян» верифіковано NYT, але є питання

12:48, 21.11.2022
Відео  з «розстрілом росіян» верифіковано NYT, але є питання

The New York Times підтвердила місце розташування ферми, порівнявши аерозйомку епізоду з супутниковими знімками Макіївки, Луганськ. Розташування подвір’я, будинку, сараїв і огорожі збігалося на обох зображеннях. (Фото: супутникове зображення Maxar)

The New York Times – всесвітньо відома й шанована американська газета – підтвердила справжність відеозаписів, на яких нібито українські військові розстріляли росіян, які під виглядом здачі в полон відкрили вогонь.

 

Як інформує УМ, про це повідомила The New York Times.

 

Видання підкреслює, що з відеозаписів неможливо встановити, за яких обставин було вбито росіян.

 

На першому відео видно, що українські військові ймовірно беруть у полон групу людей, одягнених у форму росіян. Видання підкреслює, що бійці ЗСУ виглядають розслабленими і не ціляться в окупантів.

 

Коли останній росіянин виходить із будівлі, він відкриває вогонь по українських військових, ті захоплені зненацька. На цьому відео обривається.

 

Що було далі - видання не може зрозуміти. На другому відео видно, як окупанти лежать убитими.

 

Доктор Рохіні Хаар, медичний експерт, повідомила, що росіяни були застрелені в голову з близької відстані.

 

Водночас експерт із воєнних злочинів Іва Вукусич зазначає, що дії українських військових могли бути правомірними, оскільки з відеозаписів не можна встановити, чи були полонені вбиті під час перестрілки, чи страчені після припинення вогню.

 

Вукусич зазначає, що якраз дії останнього російського стрільця можуть бути розцінені як "віроломство", оскільки Женевська конвенція забороняє імітувати здачу в полон з метою стрільби по противнику.

 

Як відомо, вбивство полонених – воєнний злочин. Російська пропаганда каже, що ЗСУ вбили окупантів, які нібито здалися в полон.

 

Однак якщо росіянин під час здачі відкрив вогонь по українських воїнах - вбивство росіян вважається смертю на полі бою під час перестрілки.

 

Нагадаємо, щов  росії заявили про "живодерську сутність режиму Зеленського" і звернулися до міжнародних організацій у зв'язку з публікацією в телеграм-каналах відео, на яких, за твердженням РФ, українські військові вбивають російських полонених.

 

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що, скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин – відкрили вогонь по військових ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, Інсценували здачу в полон: на Луганщині росіяни відкрили вогонь на ураження по ЗСУ.