Екснардеп Олександр Грановський оголошений у міжнародний розшук

13:04, 15.11.2022
Екснардеп Олександр Грановський оголошений у міжнародний розшук

Екснардеп Грановський підозрюють у використанні корупційних схем

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього нардепа Олександра Грановського. Справа стосується корупційної схеми на Одеському припортовому заводі. Місце перебування Грановського нині невідоме, підозру йому оголошували заочно. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба НАБУ.

 

«НАБУ розшукує колишнього народного депутата України, якого вважають організатором корупційної схеми завдання 93,3 млн грн шкоди АТ "Одеський припортовий завод" (99,57% належать державі)»,— йдеться у повідомленні. 

 

За даними слідства, Грановський організував схему, що завдала збитків ОПЗ на суму 93,3 млн гривень. Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. 

 

Слідство встановило, що "народний депутат України VIII скликання організував схему, за якою «Одеський припортовий завод» продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових. Надалі ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям «ОПЗ»".

 

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року, через неї ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.

 

У березні 2020 підозру в цій справі було оголошено чотирьом учасникам схеми: 

—довіреній особі екснардепа — ч. 5 ст. 27 ч.2. ст.28 ч. 2 ст. 364 КК України
—заступнику директора АТ «Одеський припортовий завод» — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України
—начальнику відділу АТ "Одеський припортовий завод" — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України
—власнику компанії-нерезидента-учасниці корупційної схеми – ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

 

Довірену особу екснардепа та власника компанії-учасниці схеми теж оголосили в розшук. Підозра самому Грановському в цій схемі була оголошена в жовтні 21 жовтня 2022 року за ч.3 ст.27 ч.2 ст.28 ч.2 ст. 364 КК України.

 

Як відомо, Грановського під час президентства Петра Порошенка називали  "куратором президента в судах та прокуратурі". Журналісти неодноразово фільмували його зустрічі  із суддями та прокурорами.

 

У листопаді 2015 року на ОПЗ проводили у рамках розслідування справи про корупцію при продажі заводом британській компанії Newscope Estates Limited карбаміду на 1,63 млрд гривень із 5% знижкою. Тоді у члена правління Одеського припортового заводу Ольги Ткаченко, якупов’язують із нардепом БПП Олександром Грановським,  вилучили телефон.

 

У травні 2016 року Солом'янський суд Києва заборонив НАБУ  використовувати Viber-переписку Ткаченко як доказ у кримінальному провадженні.

 

У вересні 2016 року Грановський  заявляв, що не зацікавлений в "Одеському припортовому заводі" і не має впливу на його діяльність.

 

Як повідомляла УМ, троє посадовців «Укргазбанку», які причетні до розкрадання понад 200 млн грн, були оголошені в розшук Національним антикорупційним бюро, серед яких – ексголова Нацбанку Кирило Шевченко.