Воєнний час: на Рівненщині проведуть шкільні олімпіади дистанційно

14:38, 11.11.2022
Воєнний час: на Рівненщині проведуть шкільні олімпіади дистанційно

Чимало адміністрацій прийняли рішення проводити шкільні Олімпіади дистанційно

Незважаючи на дію воєнного часу в Україні, Міністерство освіти і науки оголосило, що шкільні предметні Олімпіади відбудуться  у звичні терміни. Однак, щоб кожен учень мав можливість спробувати свої сили, деякі адміністрації прийняли рішення проведити Олімпіади онлайн.

 

Як інформує Україна молода, відповідний наказ МОН підписав міністр освіти Сергій Шкарлет. 

 

Проте серед самих вчителів і батьків учнів виникли доречні дискусії щодо безпечності та доцільності їхнього проведення, враховуючи щоденний ракетний терор країни-терориста росії.

 

Не чекаючи на вказівку зверху, на Рівненщині влада вирішила дозволити проведення шкільних олімпіад у віддаленому режимі.

 

Про це повідомила пресслужба обласної військової адміністрації.

 

Серед аргументів проти проведення олімпіад були:

—потенційна небезпека для дітей, якщо олімпіади проводитимуть наживо;

—дистанційний формат — прозорість виконання.

 

Проте серед аргументів за виступили:

—потужна мотивація розвиватись у своєму напрямку для обдарованих дітей;

—розвиток юних талантів не можна ставити на паузу під час війни.

 

«Олімпіади Україні потрібні, але в новому форматі й без примусу. Освіта — основа держави, без якої нічого не буде. Ми зобов’язані дати можливість кожному талановитому учню спробувати свої сили. Саме тому, порадившись, було прийняте рішення про проведення олімпіади в онлайновому форматі», — повідомив куратор галузі освіти, перший заступник начальника ОВА Сергій Подолін.

 

Підключитися до олімпіади можна буде як у школі, так і у власній оселі.

 

«Можна було б нічого не робити, але діти хочуть змагатись, демонструвати свої знання, і ми не маємо права їм в цьому відмовити. Олімпіада у дистанційному режимі — це і свідомість, і організаційність, і ,певною мірою, зміна філософії, дитина має бути свідома, що вона виконує завдання самостійно», — вважає керівник обласного департаменту освіти і науки Петро Коржевський.

 

Він додав, що тепер всі олімпіади — від рівня шкільної та до обласного рівня — будуть проводитись дистанційно.

 

«Я припускаю, що і на національному рівні вони також будуть проводитись у дистанційному форматі»,— повідомив Коржевський.

 

За даними пресслужби військової адміністрації Рівненщини, з енергетиками додатково узгодили графіки відключення світла у період, коли проходитимуть олімпіади. А також тривалість написання, алгоритм надходження завдань і дії учасників під час повітряної тривоги — якщо постане загроза, то всі учасники мають спуститися в сховище, а олімпіаду продовжать після відбою.

 

Перша олімпіада на Рівненщині пройде 15 листопада — економіка. Завершать їх 26 грудня олімпіадою з французької мови.

 

Нагадаємо, Служба освітнього омбудсмена зверталася після рішення Міносвіти до вчителів і батьків із проханням висловити власну думку щодо проведення учнівських олімпіад. Омбудсмен нагадує, що частина учнів досі залишається за кордоном, водночас у частині областей із питань безпеки та на тимчасово окупованих територіях неможливо забезпечити проведення олімпіад. А це породжує нерівність серед здобувачів освіти щодо права на участь у таких олімпіадах і турнірах.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство освіти і науки розробили законопроект щодо прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році в особливому порядку.