Контрнаступ ЗСУ на Херсон: чи справді росіяни тікають на лівий берег Дніпра

00:36, 10.11.2022
Контрнаступ ЗСУ на Херсон: чи справді росіяни тікають на лівий берег Дніпра

ЗСУ наближаються до Херсона. (Фото: Генштаб ЗСУ/Офіс Президента)

Військово-політичне керівництво України, як і керівництво НАТО вкрай обережно оцінюють російські офіційні заяви про «жест доброї волі» (тобто – втечу) з Херсона на лівий берег Дніпра.

 

Якщо Президент України Володимир Зеленський зауважив, що «ніхто нізвідки просто так не йде», бо ворог не здає позиції без бою, то генсек НАТО на повідомлення міністра оборони росії Шойгу про відступ Херсона відреагував стриманно: мовляв, висновки можна буде робити пізніше.

 

Про це повідомляє Україна молода з огляду на офіційні заяви сторін в ніч на четвер.

 

Отже новий командувач російськими окупаційними військами в Україні Сергій Суровікін у середу ввечері заявив, що російські окупанти залишають Херсон. Мовляв, рішення непросте, але доцільніше організувати оборону по бар'єрному рубежу річки Дніпро.

 

Тоді як міністр оборони рф Сергій Шойгу погодився з цією пропозицією та наказав приступати до відведення військ.

 

Пізніше Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні до українців заявив, що Збройні Сили України на півдні просуваються обережно, аби контрнаступ ішов із найменшими втратами, бо ворог не збирається здавати позиції без бою.

 

«Зараз на Донеччині найбільше протистояння… Стоїмо, нічого не здаємо… Південь – потроху рухаємося, укріплюємо позиції крок за кроком.

 

В інформаційному просторі сьогодні дуже багато радощів – і зрозуміло чому. Але емоції наші мають бути стриманими – завжди під час війни.

 

Годувати ворога всіма деталями наших операцій точно не буду. Чи то на півдні, чи то на сході, чи то будь-де іще – коли буде наш результат, кожен це побачить. Обов’язково.

 

Може, це звучить не так, як хтось зараз очікує. Може, не так, як у новинах. Але потрібно розуміти: ніхто нізвідки просто так не йде, якщо не відчуває сили. Ворог не робить нам подарунків, не робить "жестів доброї волі". Ми все це виборюємо», - наголосив Верховний Головнокомандувач, передає Офіс президента.

 

 

За його словами, кожен крок із деокупації викликає спротив ворога, а це призводить до втрати життів українських бійців, тож ЗСУ рухаються "дуже акуратно, без емоцій, без зайвого ризику", для звільнення всієї української землі з найменшими втратами.

 

«Саме так ми забезпечимо звільнення Херсона, Каховки, Донецька, інших наших міст. Але це буде наслідком саме наших зусиль, наших оборонних операцій. Тих, які зараз тривають, тих, які ще плануємо», – підкреслив глава держави.

 

При цьому, Президент застеріг керівництво Кремля, що можлива спроба підірвати Каховську ГЕС буде оголошенням війни всьому світу.

 

«Я хочу зараз і окремо попередити кожного в Москві, хто приймає відповідні рішення: будь-яка ваша спроба підірвати Каховську ГЕС і затопити нашу територію та зневоднити Запорізьку АЕС означатиме оголошення вами війни всьому світу. Подумайте, що з вами тоді буде», - сказав він.

 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, у свою чергу, заявляє, що у Херсоні зберігається значне угруповання російських військових, тож Україна не бачить ознак відступу росії без бою, незважаючи на заяву міноборони рф.

 

«Дії говорять гучніше за слова. Україна не бачить ознак того, що росія залишає Херсон без бою. У місті зберігається значна частина російського угруповання, в регіон стягуються додаткові резерви. Україна звільняє території, спираючись на дані розвідки, а не зрежисовані телевізійні заяви», - написав пан Подоляк в Twitter.

 

Тоді як голова Миколаївської ОВА Віталій Кім також закликав не довіряти заявам  росіян про відступ з Херсона: "Якщо росіяни щось говорять, то зроблять навпаки".

 

Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу в Лондоні сказав, що про те, що відбувається довкола Херсона, можна буде робити висновки пізніше з розвитку подій. І нагадав, що Україна вже неодноразово змушувала російські війська залишити зайняті території.

 

«Ми бачили оголошення, але поки зачекаємо і подивимося, що буде там відбуватися. Але що нам відомо - що росію спершу витіснили з-під Києва, далі - на сході довкола Харкова, і зараз ми бачимо, що українці спроможні відтісняти російські війська також на півдні довкола Херсона. Це надихаюче - бачити, що хоробрі українські військові спроможні звільняти нові й нові території», - зазначив пан Столтенберг.

 

Генсек Альянсу додав, що це, передусім, заслуга мужності й професійності українських військових, але вкрай важливу роль відіграє і західна допомога.

 

Зауважимо, що за неофіційними даними українські захисники звільнили в середу ще два села - Правдине й Калинівське у Херсонській області. Росіяни втекли звідти в ніч із 8 на 9 листопада. До цього там ішли важкі бої.

 

 

Отже ЗСУ все ближче наближаються до Херсона, але враховують, що росіяни могли підготувати тут пастку (і мова не лише про мінні поля). Тож вираховується буквально кожен крок.

 

Як повідомляла «УМ», втікаючи від українських захисників, окупанти зруйнували одразу кілька мостів на правому березі Херсонської області. Зокрема, й Дар'ївський міст через річку Інгулець.