росія відправила в Іран мільйони євро та захоплену західну зброю

06:01, 09.11.2022
росія відправила в Іран мільйони євро та захоплену західну зброю

Найімовірніше, що літак Іл-76 перевозив готівку та зброю, повідомило джерело. (Фото: File pic)

Кілька захоплених британських й американських озброєнь, а також 140 млн євро готівкою росія відправила до Ірану в обмін на десятки смертоносних безпілотників, які рф використовує у війні проти України.

 

Як інформує УКМ, про це повідомило видання Sky News з посиланням на неназване джерело у сфері безпеки.

 

За словами співрозмовника журналістів, російський військовий літак таємно перевіз гроші та три види боєприпасів – британську протитанкову ракету NLAW, американську протитанкову ракету Javelin і зенітну ракету Stinger – в аеропорт Тегерана вранці 20 серпня.

 

Ця зброя була частиною партії військової допомоги Британії та США, призначеної для українських військовослужбовців, яка, за словами джерела, "потрапила до рук Росії".

 

Співрозмовник журналістів сказав, що це озброєння може дати іранському Корпусу вартових ісламської революції можливість вивчати західні технології та потенційно копіювати їх.

 

Іран, за його словами, надав Росії понад 160 дронів, зокрема 100 Shahed-136. Також джерело стверджує, що в останні кілька днів між Тегераном і Москвою було узгоджено ще одну домовленість щодо постачання безпілотників на 200 млн євро.

 

Нагадаємо, що із кінця вересня російські окупанти масово застосовують іранські Shahed-136, і набагато рідше розвідники Mohajer-6 проти України, переважно проти цивільної критичної інфраструктури.

 

Довгий час Іран заперечував, що передавав росії дрони, лише 6 листопада глава МЗС Ірану визнав постачання – це нібито було ще до початку повномасштабної російсько-української війни та "у невеликих кількостях". Зеленський назвав це брехнею.

 

У США заявили, що Іран передавав росії ударні дрони вже після початку вторгнення в Україну.

 

Як повідомляла УМ, Іран вперше визнав постачання дронів до росії.