Довкіллю України росія завдала шкоди на майже півтора трильйона гривень

10:28, 06.11.2022
Довкіллю України росія завдала шкоди на майже півтора трильйона гривень

Російські варвари завдали непоправного удару по екології України.

Внаслідок дій країни-терориста довкіллю України вже завдали збитків на суму понад 1,35 трлн грн – згідно даним Оперативного штабу з фіксації екозлочинів рф.

 

Як інформує УМ, про це 6 листопада повідомили в Рахунковій палаті у Фейсбуці.

 

"За даними Оперативного штабу з фіксації екозлочинів РФ, внаслідок дій країни-терориста довкіллю України вже завдали збитків на суму понад 1,35 трлн грн. Але, як стверджують екологи, навіть ця шалена сума не відображає реальної картини", - йдеться в повідомленні.

 

Через  лісові пожежі, від горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря потрапляють небезпечні речовини. З початку повномасштабної агресії РФ кількість таких викидів перевищила 67 млн тонн.  У 2021 та 2020 роках вони складали лише 2,2 млн тонн на рік. З лютого 2022 року вже постраждало 3 млн га українських лісів, що становить майже третину лісового фонду нашої держави. Деякі з них - втрачені назавжди.

 

Близько третини території України потребуватиме розмінування, на що знадобиться щонайменше 10 років.

 

Наголошується, що війна загрожує не лише навколишньому середовищу України, а вже спричинила низку проблем для довкілля в Європі і в перспективі загрожує ще більшими.

 

"Окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС та вдаються до ядерного шантажу на окупованій Запорізькій АЕС. Тож увесь світ має об’єднатися, аби допомогти нам зупинити і покарати російських терористів, оцінити збитки та відновити втрачене", - додали в Рахунковій палаті.

 

Як повідомляла УМ, екологію України після війни доведеться відновлювати десятиріччями.