«Зернова угода»: Україна, Туреччина та ООН узгодили рух 16 суден зі збіжжям

10:51, 31.10.2022
«Зернова угода»: Україна, Туреччина та ООН узгодили рух 16 суден зі збіжжям

Представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією росіі.

План транзиту для 16 суден у рамках «зернової угоди» узгодили організація Обʼєднаних Націй, Туреччина та Україна.

 

Як інформує УМ, про це пише агенство Reuters.

 

У неділю 30 жовтня жодне судно через морський гуманітарний коридор не проходило. Але в заяві Організації Обʼєднаних Націй йдеться, що вона погодила з Україною та Туреччиною план руху 16 суден у понеділок, 31 жовтня: 12 на вихід та чотирьох на прибуття.

 

«Усі учасники координують свою роботу зі своїми військовими та іншими відповідними органами, щоб забезпечити безпечний прохід комерційних суден», — йдеться у заяві ООН.

 

Згодом цю інформацію підтвердили у Міністерстві інфраструктури України.

 

Там зазначили, що представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією росіі.

 

Згідно з пропозицією Об’єднаного Координаційного центру, працюватиме 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Цю пропозицію прийняли представники України. Російську федерацію також проінформували.

 

«Так, з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» сьогодні вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Серед них балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду. Це сьоме судно, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН», — зазначили у Мінінфраструктури.

 

Під завантаження до українських портів мають зайти чотири судна, які напередодні пройшли інспекцію Координаційного центру за участі всіх сторін, включаючи представників росіі.

 

 

22 липня росія підписалася під угодою про розблокування експорту українського зерна з портів «Одеса», «Південний» і «Чорноморськ». Угоду підписували Україна, рф, Туреччина і ООН як посередник. 5 серпня з портів Одеси вирушив перший караван суден.

 

З кінця вересня і весь жовтень українська влада заявляла, що росія блокувала експорт української агропродукції, створюючи штучні черги в Босфорі. Офіційні представники росії кілька разів публічно заявляли, що рф може вийти із «зернової угоди». Окупанти вимагали гарантії рівноправного експорту зерна Чорним морем і обмежити напрямки експорту.

 

29 жовтня росія оголосила про вихід із «зернової угоди». Причиною вона назвала атаку безпілотників на кораблі Чорноморського флоту в Севастопольській бухті. Міноборони рф звинуватило в цьому бійців 73 спеццентру морських операцій ЗСУ, яких тренували представники підрозділу ВМС Великої Британії. Цих же представників Британії російське міноборони звинуватило в організації вибухів на газопроводах  «Північний потік» і «Північний потік — 2».

 

Оперативне командування «Південь» і Велика Британія відкинули звинувачення, а в соцмережах опублікували відео атаки на флот. Ці ж кадри поширили деякі ЗМІ з посиланням на джерела в спецслужбах. Низка пабліків і дослідників повідомляють про пошкодження щонайменше трьох кораблів — носіїв крилатих ракет «Калібр», проте офіційної інформації про це немає. Хоча міноборони рф підтвердило лише пошкодження тральщика «Іван Голубєц», на відео можна бачити удар по фрегату «Адмірал Макаров», який є фактичним флагманом Чорноморського флоту після знищення крейсера «Москва». Окупанти підтвердили пошкодження тральщика «Іван Голубєц». Вони зазначили, що були атаковані кораблі, які задіяні в «зерновому» коридорі.

 

30 жовтня у Міністерстві інфраструктури заявили, що через вихід росії із «зернової угоди» застрягли 218 вантажних кораблів. Там підкреслили, що Україна не зупиняла рух кораблів навіть після обстрілу росіянами українських портів.

 

Як повідомляла УМ, ЄС закликає росію не призупиняти участь у Чорноморській угоді.