Україна офіційно проситиме Ізраїль про невідкладне надання систем ППО

17:32, 18.10.2022
Україна офіційно проситиме Ізраїль про невідкладне надання систем ППО

Ізраїльський "Залізний купол" неабияк цікавить Україну. (Фото з відкритих джерел)

Україна відправить Ізраїлю офіційну ноту з проханням невідкладно надати системи протиповітряної оборони для захисту цивільної та критичної інфраструктури від російських терористичних атак.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу у вівторок.

 

За його словами, Президент Зеленський поставив своїй дипломатичній команді завдання №1: створення повітряного щита над Україною. 

 

«Сьогодні Україна надішле офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати Україні системи протиповітряної оборони та започаткувати якісне співробітництво щодо отримання Україною відповідних технологій», – заявив глава зовнішньополітичного відомства.

 

Пан Кулеба зауважив, що Україна давно і наполегливо закликає Ізраїль відкритися до співробітництва у сфері ППО, і не бачить жодних об’єктивних причин, чому це не повинно відбутися.

 

«Іран – це червона лінія для Ізраїлю, і після того, як Іран напряму, по суті, став співучасником злочину агресії проти України, я думаю, будь-хто в Ізраїлі, хто ще має якісь вагання щодо того, допомагати Україні чи не допомагати, він повинен ці вагання розвіяти», – наголосив глава української дипломатії.

 

На його думку, якщо політика Ізраїлю дійсно полягає у послідовній протидії деструктивним діям Ірану, то настав час відкрито стати на бік України.

 

«Сьогодні без перебільшення такі ж самі дрони, які знищують Україну, націлені на Ізраїль. Я думаю, що цим все сказано, і я думаю, що саме це має бути стартовою позицією для вироблення ізраїльської політики», – підсумував міністр закордонних справ.

 

Як повідомляла «УМ», Дмитро Кулеба вніс на розгляд Президента пропозицію про розірвання дипвідносини з Іраном через використання росією дронів проти цивільної інфраструктури України.

 

Раніше в МЗС України заявили, що надання Іраном зброї росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.

 

Також Кулеба під час звернення з бомбосховища до глав МЗС держав-членів Європейського Союзу у понеділок закликав накласти санкції на Іран.