Уряд обіцяє стабілізувати ціни на яйця

15:03, 17.10.2022
Уряд обіцяє стабілізувати ціни на яйця

В Кабміні запевняють, що ціни на яйця незабаром стабілізуються

Уже другий місяць поспіль вартість на яйця стрімко зростає. У жовтні цінники за десяток яєць  у супермаркетах перевищила 65 гривень. Штучний ажіотаж на продукт призвів до того, що яйця розгрібають  з прилавків до того часу, як завозять нові партії. Проте громадян заспокоїли тим, що невдовзі продукт подешевшає і ціни найближчим часом вирівняються.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Міністерстві аграрної політики.  

 

Загалом за місяць яйця  подорожчали на 37,87%. Це вище від очікуваного річного зростання цін у країні. Однак це сезонне явище, не пов'язане з війною. Подібне подорожчання було і минулого року, тоді у жовтні вартість десятка яєць пробила 61 грн. Також традиційно очікується черговий стрибок цін на яйця напередодні новорічних свят.

 

За словами продавців яєць, фермери побоялися цієї весни у зв'язку із ситуацією в країні ставити інкубатори. Через це курей, і відповідно яєць у країні, зараз менше. Виробникам доводиться підвищувати ціни через зростання вартості корму для курей, логістики.

 

На сьогоднішній день кількість поголів'я в областях, де традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилася, проте до початку листопада яєць знову побільшає і ціни впадуть.

 

Через віялові відключення світла у фермерів з'явилися певні форс-мажорні обставини, оскільки інкубатори працюють на електроенергії.

 

Як повідомляла УМ, улюблений продукт» українців — гречка — раптом став делікатесом: ціна на крупу зросла з колишніх п’ятнадцяти гривень до понад ста.

 

Надалі ж експерти та урядовці прогнозують здешевлення цього продукту, але принаймні зараз гречка не поспішає звалюватися у цінове піке і міцно тримає позиції.