Червоний Хрест вимагає негайного доступу до українських полонених

16:12, 14.10.2022
Червоний Хрест вимагає негайного доступу до українських полонених

Червоний Хрест заявив, що групи готові відвідати Оленівську колонію та будь-яке інше місце утримання військовополонених.

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) закликав забезпечити йому негайний доступ та перевірити умови та поводження до всіх військовополонених. Заява прозвучала після критики їхньої роботи з боку Президента України Володимира Зеленського.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із заяви  організації.

 

За словами Зеленського, МКЧХ досі не відвідали Оленівку. В організації відзначили, що були готові це зробити "протягом декількох місяців".

 

«Ми поділяємо розчарування щодо відсутності доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною»,- йдеться у заяві МКЧХ.

 

Як відзначає Червоний Хрест, комітет працює з лютого над доступом для перевірки умов утримання та поводження з військовополоненими.

 

«Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі тих, кого ми не змогли побачити.Ми хочемо наголосити, що наші команди готові на місцях - і були готові протягом місяців - відвідати Оленівську виправну колонію та будь-яке інше місце, де утримуються військовополонені. До чого закликав Зеленський вночі»,- заявив МКЧХ.

 

Також Червоний Хрест додав, що попри отримання доступу на високому рівні влади, необхідні й практичні домовленості, які реалізовуються на місцях. Однак, у разі відмови, організація "не може отримати доступ силою".

 

Нагадаємо, Володимир Зеленський розкритикував Червоний Хрест та закликав організацію отримати доступ до колонії в Оленівці, де внаслідок теракту загинули українські полонені.

 

Як повідомляла УМ, уповноважений  ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що жоден з українських захисників у полоні не зустрічався з представниками Червоного Хреста. Виходячи з цього, Україна хоче порушити питання невиконання мандата МКЧХ щодо зустрічей з військовополоненими.