Громадянин рф Богдан Львов відрахований з Верховного Суду

17:16, 05.10.2022
Громадянин рф Богдан Львов відрахований з Верховного Суду

Богдан Львов виявився де-юре росіянином. (Фото: Facebook / Богдан Львов)

Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв відрахував одіозного суддю Богдана Львова із штату ВСУ через російське громадянство останього.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сторінці Верховного Суду у Facebook  в середу.

 

Зазначається, що Конституція передбачає припинення суддівських повноважень, якщо він отримує громадянство іншої держави. У такому випадку відрахування зі штату суду здійснює голова суду.

 

«Відповідно до положень Основного Закону України та профільного закону про судоустрій Голова Верховного Суду Всеволод Князєв видав наказ про відрахування з 05.10.2022 Львова Богдана Юрійовича зі штату Верховного Суду на підставі інформації Служби безпеки України, у якій Служба безпеки України підтвердила наявність у Львова Б. Ю. громадянства російської федерації за даними реєстрів рф», - йдеться у повідомленні суду.

 

У свою чергу пан Князев каже, що рішення було для нього непростим, адже відрахування судді на такій підставі відбулося вперше.

 

«Але в часи повномасштабної війни з рф, коли на фронті та в тилу гинуть наші найкращі громадяни, ми не можемо дозволити навіть найменший сумнів в об’єктивності, незалежності та неупередженості Верховного Суду та всіх його суддів», — стверджує Всеволод Князев.

 

Голова ВСУ зауважиив, що хоча тепер вже колишній суддя Львов заперечував наявність паспорта рф, однак «ця ситуація серйозно шкодить авторитету Верховного Суду, спричиняє недовіру суспільства до рішень Верховного Суду, чого ніколи не повинно статися».

 

І додав: «І навіть відпустка судді Богдана Львова не вирішує проблеми його російського громадянства, адже відпустка не позбавляє особу повноважень, натомість створює враження про подальшу наявність у Богдана Львова повноважень судді Верховного Суду та Голови КГС ВС».

 

Голова ВСУ впевнений, що Верховний Суд гідно подолає цю кризу, «адже довіра до суду та судової системи – це те, заради чого кожного дня працюють судді ВС».

 

Як повідомляла «УМ», журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» у вересні заявили, що Богдан Львов, очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, має громадянство росії з 1999 року. Сам суддя це заперечував. За справу взялися правоохоронці, на час розслідування Львова позбавили доступу до державної таємниці.

 

Крім того, журналісти виявили, що у власності дружини Львова та його тещі є квартира в Москві: її приблизна ринкова вартість — 11 мільйонів гривень. У жодній зі своїх майнових декларацій він не вказував, що на дружину зареєстрована нерухомість у Москві. Тож НАБУ розпочало розслідування.

 

Зрештою 3 жовтня СБУ поінформувала Верховний Суд, що Богдан Львов є громадянином росії. Після цього судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не змогли звільнити з посади Богдана Львова: забракло одного голосу.