У росії українських військовополонених катували голодом – омбудсмен

17:03, 03.10.2022
У росії українських військовополонених катували голодом – омбудсмен

Женевські конвенції щодо утримання військовополонених - росії не указ.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини заявив про те, що росіяни не дотримуються гуманного ставлення до полонених під час війни.

 

Як інформує УМ, про це 3 жовтня повідомив омбудсмен у Telegram.

 

«Коли я кажу, що наші військовополонені втратили десятки кілограмів ваги, перебуваючи в російському полоні, це не про те, що їх погано годували, це про те, що їх катували голодом. До того ж, наглядачі за полоненими їли нормальну їжу перед зголоднілими полоненими, які місяцями виживали на тому мінімумі харчів, які важко назвати їжею», — зазначив Лубінець.

 

Він навів слова захисника України Михайла Діанова з 36-ої Бригади морпіхів: «Хочете закатувати людину чи морально і фізично знищити – не корміть її. Корміть ледь-ледь. Мало того, через місяць їжте при ній щось смачне».

 

Також військовий детально описав, чим там годували українців – «комбікорм зварений без солі. Сіль була заборонена. Щоб ти не отримував мінеральних речовин». Заборонений був і цукор.

 

«Зі слів Михайла, раціон був такий: сніданок – тарілка комбікорму (великий одноразовий стакан), на обід – так звані їхні щі (це вода і квашена капуста, якщо дуже повезе, то буде шматочок картоплі), на вечір знову комбікорм. При цьому три рази в день давали шматочок хліба, розміром зі снікерс»», — розповів Лубінець.

 

Захисник дав такі свідчення: «Щоб нормально спати, я відкладав кашу на вечір і хліб. І перед тим, як лягати спати, я це з’їдав, щоб шлунок був ситий, закривав очі і міг собі спати. Якщо ти цього не робив, то закривав очі і бачив їжу… Тебе можна різати, бити, намотувати скотч. Біль можна витримати будь-який, а голод – це просто жах».

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини наголосив, що такі дії російських окупантів викликають лавину обурення.

 

«Пряме ігнорування Женевських конвенцій. Пряме ігнорування нормального поводження з людьми. Пряме ігнорування здорового глузду. Про це не можна мовчати! Вкотре звертаюся до міжнародних організацій, аби наполягали на дотриманні росіянами норм щодо гуманного ставлення під час війни!», — акцентував Лубінець.

 

Група ІС повідомляла про те, що мобізіованих з Норильська залишили спати на вулиці біля вогнищ.

 

Як повідомляла УМ, теракт в Оленівці: родичі  досі не знають точну кількість загиблих українських військовополонених.