Здача півдня України: злочинна недбалість чи державна зрада-2

16:40, 30.09.2022
Здача півдня України: злочинна недбалість чи державна зрада-2

Херсон став єдиним обласним центром, який було окуповано після 24 лютого. (Фото з відкритих джерел)

Продовження матеріалу Героя України Григорія Омельченка. Початок читайте за посиланням.

 

«Українські гниди «неначасі»

 

Влада довгий час відмовчувалася від зазначених запитань, зрозумілих відповідей на них не давала, правди людям не говорила, заспокоювала суспільство обіцянкою розібратися у всьому після закінчення війни, а зараз – «НЕНАЧАСІ». У цьому її підтримують провладні ЗМІ і так звані «Зе!боти».   

 

В Україні наплодився особливий вид «українських гнид» під назвою «НЕНАЧАСІ», які страшніші, ніж «московські воші», про що свого часу попереджав мій земляк Симон Петлюра.

 

Ці «гниди» заявляють, що після закінчення війни ВОНИ встановлять і покарають посадових осіб (тобто себе?), винних у катастрофічних трагічних наслідках, які отримала Україна в наслідок їх злочинної діяльності, або бездіяльності, або державної зради – здачі півдня України.

 

Лише через два місяці (25 квітня) після повномасштабної воєнної агресії росії і захоплення рашистами півдня  України у Генеральному штабі ЗСУ заявили:

«Збройні Сили України виконують завдання за призначенням, керуючись винятково національними інтересами та діють відповідно до обстановки, що склалася.

Що стосується чуток щодо начебто «незамінування» Чонгару, повідомляємо. Міст було заміновано, але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника.

Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення. Позиція у нас проста. Герої повинні отримувати нагороди. Окупанти та їх посіпаки – сидіти за ґратами».

 

У інтерв’ю  «Українській правді» 11 серпня міністр оборони Олексій Резніков заявив (цитую):

«Я абсолютно вам відповідально скажу, що прийняття рішення про замінування, розмінування, натискання кнопки, щоб щось підірвати, взагалі не відноситься до компетенції цивільної влади. Ні до уряду, ні до президента, ні до міністра оборони, ні до прем'єр-міністра, ні до народних депутатів, ні до вас – ні до кого. Це суто військове питання».

 

Резніков вважає, що підрив моста біля Чонгару на адмінмежі України з окупованим Кримським півостровом не зупинив би наступ росіян, бо з Криму є низка сухопутних шляхів.

 

«Там ще 10 проходів є з Криму по суходолу, а не по мостах! І тому підрив моста не вплинув би аж ніяк на можливість росіян просунутися в цьому напрямку», - зазначив міністр оборони.

 

Він також додав, що питання Чонгару і розмінування моста буде розслідуватися після перемоги.

 

Пряма мова Резнікова: «Це питання обговорювалося на засіданні профільного парламентського комітету. Я був на ньому разом із генералом Залужним, нашим головнокомандувачем, і начальником Генерального штабу генералом Шапталою.

 

Нашими військовими було дане наступне пояснення, що після перемоги буде проведено відповідне розслідування. І в разі встановлення фактів, що кимось із військових або представників інших сил сектору безпеки й оборони був скоєний злочин, то вони точно будуть притягнуті до відповідальності».

 

Уважно прочитали ці «перли» міністра оборони? За кого він тримає українців, в тому числі військових експертів, військовослужбовців ЗС і СБ України?

 

Запитання до читачів: хто з вас вірить в те, що без письмового  наказу або розпорядження президента, верховного головнокомандувача ЗС України Зеленського, хтось з військових посадових осіб рангом нижче (починаючи від міністра оборони, головнокомандувача ЗСУ, командувача інженерних саперних військ ЗСУ, командувача Оперативного командування «Південь», командира 808-го окремого  понтонно-мостового полку і  закінчуючи рядовим сапером) посмів би  САМОСТІЙНО, без письмового наказу вище стоячого командира прийняти рішення  про РОЗМІНУВАННЯ мостів, які з’єднували півострів Крим з материковою частиною України та загороджувальних  протитанкових мінних полів навколо пропускних пунктів «Чонгар»,  «Каланчак» і «Чаплинка  на адміністративній межі з анексованим Кримом?

 

В таке повірити може лише дебіл або ідіот! Після таких публічних заяв міністр оборони, який має офіцерську честь знає що робити – мінімум подати у відставку…

 

«У этого преступления только два варианта: или преступная халатность, или предательство…»

 

Полковник ЗСУ у відставці Костянтин Гринчук по офіцерські відреагував на ці  заяви міністра оборони Резнікова, за що йому вдячний.

 

Процитую повний текст допису Гринчука (мовою оригіналу), опублікованого на сайті Цензор.Нет 12 серпня,  - це надважливо!

 

«Вот реально противно читать такие заявления от министра обороны. «Подрыв моста не остановил бы наступление». Да, 100% и кто с этим спорит?

 

«Остановил» и задержал, создав благоприятные условия для уничтожения врага, это не одно и тоже, но и этого не мало для будущей победы. Поэтому, кому нужны столь «сенсационные заявления» уровня школьника от целого министра обороны?

 

Если вы хотите, чтобы мы (общество) ходили с этой лапшой на ушах как идиоты, то ответьте: а для чего вообще пограничные заставы погибали, а не бежали?

 

Для чего блок посты строили, и на них погибали герои?

Для чего все дороги Украины ежами завалили?

Для чего другие мосты взрывали (скажем, в Ирпене)?

Для чего вообще рвы противотанковые роют и минные поля устанавливают?

Для чего в Мариуполе в котле оставляли войска?

Разве всё это «остановило» врага?

Нет!

 

Но это всё задерживало его и позволило уже уничтожить 43 тысячи орков (на сьогодні – понад 100 тисяч – Авт.) и не дать захватить Украину за три дня!

 

Но теперь, как мы понимаем этого хотел не только хуйло, а и все те, кто не взорвал мосты из Крыма и те, кто давал команды на разминирования направлений, четко понимая, какая там собрана мощная группировка войск за 8 лет.

 

А кто забыл заявление президента по Азовцам: «они выполнили свою задачу»? Какую задачу? Задачу ценой своих тысяч жизней и пленом, «остановить врага», или всё-таки сковать его группировку, задержать её и нанести максимальный урон?

 

А разве минные поля и взорванные мосты не эту задачу выполняют при наступлении противника? Или надо было по логике «не разминёров и не взрывателей» сказать: а хули, нам всё равно их не остановить, а давай эти новые дороги, ещё для них и заметем?

 

Или тогда «задача» не взорванного моста и разминирования была именно в обеспечении беспрепятственного и молниеносного прохода всех войск из Крыма?

 

А разве это не 100% преступление на фоне уже 100% понимания о скорой войне? Почему общество продолжает слушать бредятину про «после войны», от Резникова, Данилова, Арестовича...?

 

Разве это не новое преступление и возможно с ещё большими угрозами для Украины, чем то, что произошло на Чонгаре?

 

Разве не должно быть срочное отстранение явных участников и проведено расследование с установлением и пониманием под какую статью это подпадает?

 

Как можно таким вообще рисковать? Кому не понятно, что цена риска, это наша армия и государственность Украины? Кому этого мало?

 

А у этого преступления только два варианта и оба они хреновые. Это или преступная халатность целого ряда должностных лиц, или продуманный подрыв обороноспособности и создание благоприятных условий для успешного захвата всего Юга Украины, а значит и страны в целом.

 

Кто не понимает, что скажем на узком участке фронта, каким был выход из Крыма, можно было выстроить много эшелонированную и фактически не преступную оборону с концентрацией всех видов огня (артиллерия, ПВО, ПТРС…), с куда меньшим сосредоточением войск, чем сейчас на растянутом в сотни километров фронте?

 

И вот теперь ответьте, как можно продолжать войну, не отвечая на вышесказанное, когда главные подозреваемые, (которых знает всё общество) не только известны, они публичны и находятся на высших должностях с допуском до стратегических и ВОЕННЫХ решений?

 

В чем проблема быстрого расследования и почему «после войны», когда все СМИ наглядно показывали и тех, кто это инициировал (опять Ермак) и тех, кто добивался досрочного выполнения и про что громко докладывала (Верещук)?

 

Если и есть, что ещё расследовать, так это роль и тех, кто не отказался выполнять преступные приказы. Тех, кто не подал рапорта по команде в СБУ и до Верховного (а если подал?).

 

Скажем роль СНБО и очевидное самоустранение многих, или участие? Тех, кто видел, что происходит и не обратился в прокуратуру с заявлением о преступлении направленном на измену Родине.

 

Вот и получается, что если это преступная халатность, или «про@бали по Арестовичу», то вину за такое, надо давно смывать собственной кровью в окопах рядовыми.

 

Ну, а если продуманное преступление, то всем этим им надо давно висеть на Майдане в назидание для будущих врагов и предателей.

 

Бляха муха, кто не понимает, что речь о глобальном предательстве, или про@бе, что не меняет сути, а не о каком-то корректировщике огня.

 

Речь о судьбах миллионов людей, десятков тысяч погибших, сотнях миллиардов долларов ущерба и десятилетий на восстановление государства нашими поколениями.

 

Так, что вы суки мелете про «после войны и победы»??? Вы гражданскую оборону Украины «после победы» тоже уже очевидно, что будете создавать? Для кого? Это тоже «не на часе»?

 

Если мы имеем в руководстве, или таких долбо@бов, или врагов, то «после», может не наступить вообще! Эти твари в самый ответственный момент сольют врагу ещё одну нашу группировку и этого будет достаточно.

 

Вот и возникает резонный вопрос: а кто тогда больше враг Украины (та или тот), кто ждёт «руССкий мир» ляпая языком про счастье в СССР и, кто уже в СИЗО, или те, кто врагу дороги расчищал и разминировал, сохраняя мосты для быстрого и беспрепятственного захвата Украины?

 

И почему, первых необходимо «сажать» именно сейчас, а этих может быть потом «после войны» и «не на часе»? А вы там случайно все не охренели товариСчи?

 

Р.S. Почему скажем в мордоре (со слов нашего зам НГШ генерала Громова) уже отстранены и проводится расследование по 40% высшего военного и военно-политического руководства сейчас, а у нас «не на часе»?

 

Так у них только 43 тысячи погибших и нет разбитых городов, оккупированных территорий, миллионов беженцев..., а у нас всё по плану?

 

«Про@бали», а нам хули, потом разберемся? Это на кого такой идиотизм рассчитан?

 

P.S. А что значит «генерал в политической оппозиции»? А генерал не «в политической оппозиции» про подобное должен молчать?

 

Резников вы же юрист и знаете, что подобное попадает под сокрытие преступления.

 

Так при такой постановке, у нас всё общество в оппозиции, кто хочет понимать,  кто враг, или идиот управляющий процессами и кто не хочет, чтобы подобные продолжали свою деятельность.

 

Не может быть оппозиция к своему государству, Родине не зависимо от политических взглядов. В этих вопросах, ты или гражданин и патриот, или коллаборант и враг!

 

И тут сразу встает очередной вопрос, так кто тогда этот генерал или, кто вы? На войне только так встают вопросы и на них надо давать ответы. Думай – те!»

 

Ще раз ДЯКУЮ справжньому полковнику Костянтину Гринчуку (він для мене не у відставці, а у строю) за його принципову позицію офіцера честі!

 

Щодо позиції представників влади про «НЕНАЧАСІ», то вона, на мою думку, як слідчого і начальника відділу військової контррозвідки СБУ, є не лише великою помилкою, а й злочинною службовою бездіяльністю, яка за  певних обставин може бути державною зрадою.

 

Це повинен знати Зеленський, який має диплом про вищу юридичну освіту.

 

На відміну від тих, хто говорить, що зараз «НЕНАЧАСІ» проводити це  розслідування, що розберемося після війни, то у нашої організації, як раз навпаки – НАЧАСІ!  

 

У зв’язку з цим «Український СМЕРШ» прийняв рішення провести своє суспільне  розслідування. По завершенні слідства ми назвемо поіменно всіх посадових осіб (вищі посадові особи уже названі – читайте далі у статті!),  винних у здачі (зраді) півдня України, що призвело до загибелі десятків тисяч людей серед мирного населення та інших особливо тяжких трагічних наслідків.

 

Кінцеву правову оцінку діям вищого політичного, військового і урядового керівництва повинен буде дати спеціальний військовий трибунал. Винні особи повинні бути покарані, навіть, якщо вони будуть вважати себе «переможцями» війни і прикриватися відомою фразою «Переможців не судять». У нашому випадку ця  фраза не прокотить. Судити будемо і так званих «переможців»!

 

Хронологія подій, яка передувала злочинній здачі (зраді) півдня України

 

На мою думку, здача України почалася з Оману, де Зеленський і Єрмак 8 січня 2020 року таємно зустрічалися з посланцем від путіна секретарем Ради безпеки росії Патрушевим, на літаку якого вони повернулися в Київ.

 

Детально про це читайте у моїй статті «Домашні завдання» Зеленського: «Вагнергейт» та «токсичні» Коломойський і Єрмак».

 

26 лютого 2020 року під час форуму Age of Crimea в Києві президент Зеленський пообіцяв побудувати повноцінний Центр надання адміністративних послуг на пункті пропуску «Чонгар» на адміністративному кордоні з анексованим росією Кримом.

 

Зеленський заявив: «Дуже важливо, як Україну бачать кримчани. Це має бути освітлена, безпечна, комфортна країна з, вибачте, працюючими вбиральнями. Саме тому ми таку увагу приділяли облаштуванню комфортних КПВВ».

 

«Окрім цього, держава спільно із компанією SOCAR до кінця року відкриє на «Чонгарі» великий хаб для обслуговування громадян. Там буде повноцінний центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші важливі об’єкти»,- наголосив Зеленський.

На адмінмежі з окупованим Кримом підписали меморандум про будівництво хабу на КПВВ «Чонгар» (Фото преслужби Херсонської ОДА).

 

7 квітня 2020 року у рамках міжвідомчої наради під головуванням  віцепрем’єр-міністра Олексія Резнікова (нині міністр оборони!) було обговорено поточний стан облаштування сервісних зон КПВВ «Чаплинка» і «Чонгар» на адміністративній межі з тимчасово окупованим російською федерацією Кримом», - йдеться у повідомленні Укрінформу.

 

Нарада відбулася за участю представників Міністерства  реінтеграції, Міністерства інфраструктури, Херсонської ОДА, представництва президента України в АРК, АТ «Укрзалізниця» та ТОВ «Сокар Енерджі».

 

«Велику увагу було приділено саме пошуку ефективної фінансово-правової моделі створення сервісного хабу на КПВВ «Чонгар» за участю ТОВ «Сокар Енерджі», - відмітили у міністерстві.

 

Втім, як повідомляють у Мінреінтеграції, низка формальних обставин призвела до фактичної зупинки проєкту 4 місяці тому. Так, було ускладнено залучення до облаштування КПВВ партнера у вигляді компанії «Сокар Енерджі», яка у рамках програми соціальної відповідальності була готова інвестувати у розбудову пілотного сервісного хабу на КПВВ «Чонгар».

 

Про це під час брифінгу 5 травня 2020 року на КПВВ «Чонгар» заявив голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

 

Меморандум підписали віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков (нині міністр оборони),  міністр інфраструктури Владислав Криклій, голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв, в.о. голови правління Укрзалізниця Іван Юрик, а також представник “Сокар Енерджі Україна” Сергій Колеченко – повідомив Укрінформ.

 

Підписанти меморандуму і учасники міжвідомчої наради повинні бути допитані і дати свідчення, що їм відомо про розмінування сервісної зони КПВВ «Чонгар» і як вони збиралися облаштовувати її,  якщо територія навколо «Чонгару» була замінована протитанковими мінами?

 

У Резнікова необхідно вияснити, яка його роль як віцепрем’єр-міністра у розмінуванні і хто віддав наказ на розмінування. Не знати цього він просто не міг в силу займаної посади і як  відповідальний за облаштування сервісної зони КПВВ «Чонгар» на адміністративній межі з тимчасово окупованим  Кримом.

 

Хто сприяв розмінуванню…

 

«Розмінуванню території Херсонщини на межі з Кримом сприяли Андрій Єрмак та Ірина Верещук - про це свідчать документальні свідчення», - заявив відомий журналіст-міжнародник, який проживає у Брюсселі (Бельгія), Ростислав Демчук.

 

На своїй сторінці у Фейсбук у травні 2022 року він написав фактологічний  пост щодо розмінування територій Херсонщини на адміністративному кордоні з Кримом, фактично, напередодні російського вторгнення (цитую):

 

«2020 року Володимир Зеленський анонсував плани по Чонгару: «Держава спільно з компанією Socar до кінця року відкриє на Чонгарі великий хаб - центр надання адміністративних послуг, зону відпочинку та інші дуже важливі об'єкти.

 

10 грудня 2020 року голова Офісу президента Андрій Єрмак звітував про виконання плану щодо домовленостей та зобов’язань, які виникли на зустрічі  лідерів «Нормандської четвірки».

 

«Завдяки зміні президентом Зеленським принципів державної політики, Україна робить набагато більше для допомоги нашим громадянам, які змушені залишатися на тимчасово окупованій території, ніж було домовлено», – заявив Єрмак.

 

«Наприклад, украй важливо убезпечити людей по обидва боки лінії зіткнення від величезної кількості СМЕРТОНОСНИХ МІН – наголосив Єрмак і додав:  «Наша делегація доклала максимум зусиль, аби погодити у серпні 20 ділянок для РОЗМІНУВАННЯ. Потрібно швидко виконувати цей план. Цю роботу може на власні очі побачити кожен, хто відвідає нові контрольні пункти на лінії розмежування, розбудовані за принципом сучасних сервісних хабів».

 

«23 листопада 2021 року віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук пообіцяла, що впродовж трьох місяців команда Мінреінтеграції запустить автобусні шатли на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак»: від пункту пропуску до адміністративної межі.

 

14 лютого 2022 року на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» розпочали курсувати автобусні шатли від пункту пропуску до адміністративної межі. На тиждень раніше ніж обіцяли, відрапортувала Ірина Верещук.

 

24 лютого 2022 року через КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на територію України увійшли війська РФ, які захопили південь країни, Херсон, Мелітополь, Енергодар та заблокували Маріуполь.

 

Що ми маємо у сухому залишку? – ставить питання Демчук.

 

Хибно думати і писати, що розмінування на ділянках «Чонгар» і «Каланчак» відбулось навмисно і в акурат перед вторгненням російських військ на південь України.

 

У теорію прямої зради мені не дуже віриться. А от недалекоглядність і недбальство мають місце (явна злочинна недбалість з ознаками державної зради – Авт.). Адже, коли увесь світ у 2022 році почав гудіти про можливе широкомасштабне вторгнення, Єрмаку і Верещук (в першу чергу президенту Зеленському – Авт.) варто було згадати, що південні рубежі України повністю оголені», - наголосив журналіст.

 

«Варто нагадати, у грудні 2019 майже чотири години лідери «Нормандської четвірки» спілкувалися без преси. Журналістам не дозволили бути навіть на початку їхнього спілкування», - повідомив Ростислав Демчук.

 

За моєю інформацією, на закритому засіданні «Нормандської четвірки», за ініціативи російської  сторони обговорювалося «гуманітарне питання» щодо розмінування територій навколо пропускних пунктів «Чонгар», «Каланчак» і «Чаплинка» і мостів через перешийки з Кримом з метою забезпечення безпеки громадян обох сторін. Президент Зеленський погодився з пропозиціями путіна щодо розмінування.

 

Увага! Важлива офіційна інформація.

 

У першій половині червня 2021 року На одному з полігонів бойової підготовки, що неподалік адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією Криму, інженерно-саперні підрозділи зі складу об'єднаних сил ЗСУ провели тренування з облаштування мінно-вибухових загороджень. Про це повідомило Командування об'єднаних сил ЗСУ.

 

«В ході навчань військові інженери відпрацювали дії підрозділів зі встановлення протитанкового мінного поля та здійснення маскування рубежів розгортання рухомого загону загородження»,– заявив командувач об'єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

 

За моєю конфіденційною інформацією, під видом навчань сапери розмінували території в районі  пропускних пунктів «Чонгар» і «Каланчак». Розмінування проводили інженерно-саперні підрозділи оперативного тактичного Угруповання «Південь» Збройних Сил України та Державної служби з надзвичайних ситуацій з розмінування територій.

 

Зауважу, сапери ДСНС займаються виключно розмінуванням мін, бомб та інших небезпечних вибухових пристроїв. Встановлення «протитанкових мінних полів», підрив мостів - не їх профіль.  

 

Аналіз офіційної інформації Наєва і конфіденційних даних, отриманих мною, дають підстави зробити висновок: в червні 2021 року під видом «облаштування мінно-вибухових загороджень» були розміновані території «Чонгару» і «Каланчаку».

 

Щоб виконати обіцянку, дану Зеленським 26 лютого 2020 року під час форуму Age of Crimea, були розміновані поля біля КПВВ «Чаплинка», «Чонгар»  і «Каланчак». Ударними темпами почали будувати повноцінний Центр надання адміністративних послуг на пункті пропуску «Чонгар» і «Каланчак»  на адміністративному кордоні з анексованим росією Кримом «з працюючими вбиральнями і зоною відпочинку», який потрібно було завершити «до кінця року», - як обіцяв світовій спільноті президент.

 

14 лютого 2022 року (за 10 днів до повномасштабного вторгнення) на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» розпочали курсувати шатли від пункту пропуску до адміністративної межі з окупованим Кримом.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook пафосно розповіла віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук (цитую):

«23 листопада 2021 року пообіцяла, що впродовж трьох місяців команда Мінреінтеграції запустить шатли на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак»: від пункту пропуску до адмінмежі.Сьогодні шатли поїхали. Завдання виконано. На тиждень раніше дедлайна».

 

Верещук, мабуть, не бачила, що одночасно з курсуванням «шатлів» з окупованих територій Криму в напрямку «Чонгар» і «Каланчака» росія стягує величезну кількість танків, броньованої техніки, гаубиць, ракетних установок залпового вогню, тисячі військових і готує  команду Зеленського «до травневих шашликів».

 

На мапі позначені КПВВ «Чаплинка», «Каланчак» і «Чонгар»,  протитанкові мінні поля навколо яких були розміновані.

 

Підриваючи мости через канали, можна було зупиняти рух ворога

 

Депутат Херсонської обласної ради, військовослужбовець Сергій Хлань розповів, що 2014 року розробили план оборони області. Це секретний документ, який передбачав 4 лінії оборони лише на Чонгарському перешийку.

 

«Одразу за Чонгарським мостом, між автомобільною і залізничною дорогою був розташований опорний пункт нашої військової частини, який ми з 14-го року укріплювали. Цей пост був для того, щоб контролювати підрив Чонгарського мосту у разі можливого вторгнення», – каже Хлань.

 

«Наступний міст був Сальківський, так само там була опорна частина. Підриваючи мости через канали, можна було зупиняти рух ворога. Саме на всіх цих каналах були блокпости з 2014 року і вони діяли до 2019. Так само був розрахунок, що в разі прориву Чонгара, Салькова, тоді ми будемо зупиняти їх на каналах і остаточно Антонівський міст, який би зупинив ворога й окупацію Херсона», – розповів депутат.

 

За словами Хланя, після виборів 2019 року пріоритети у фінансуванні в Херсонській області надавалися будівництву доріг і облаштуванню об’єктів інфраструктури, а не питанням безпеки та, зокрема, організації територіальної оборони.

 

«2020 рік, на тероборону було закладено фінансування, однак набагато менше. Незважаючи на це, виконання програми було завалено, по інерції й традиційно ці гроші перекидалися на дороги та на облаштування КПВВ «Чаплинка» і «Каланчак», – згадав військовослужбовець Хлань.

 

Він зазначив, що за кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії територіальна оборона області отримала 2 млн. грн. фінансування.

 

Хлань стверджує, що він вважав неможливим швидке захоплення півдня російськими військами.

 

«Коли мені казали, що росіяни будуть нападати з Криму, маючи інформацію з 2014 по 2019 рік, я казав, що це неможливо. Тому що на кінець 2019 року ми настільки забезпечили оборону перешийка і проходу з Криму, що пройти там було неможливо», – наголошує депутат.

 

«І коли 24 лютого деякі російські солдати пишуть, що вони спали просто з  Криму до Нової Каховки… Вони спали в автівках, коли автівки рухалися зі швидкістю 70 км/год, як на параді. Мені боляче це читати та це чути, я не розумію, як це відбулося», – поділився Хлань з Радіо Свобода.

 

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО, Герой України, кавалер ордену ООН «Діяння на благо народів», генерал-лейтенант, народний депутат України 2-6 скликань, член ПАРЄ (2006-2010)

 

ПРОДОВЖЕННЯ читайте за посиланням