Папа Франциск сприяв найбільшому обміну полонених між Україною і росією

18:56, 29.09.2022
Папа Франциск сприяв найбільшому обміну полонених між Україною і  росією

Папа Рисмький допоміг прискорити обмін полоненими

Про свою участь в найбільшому обміні полонених з початку повномасштабної війни між Україною і рф Папа Римський Франциск розповів під час зустрічі з єзуїтами в Казахстані ще 15 вересня, але подробиці тієї розмови стали відомі лише зараз.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє на La CiviltaCattolica. 

 

Папа Римський нагадав, що одразу після початку російського вторгнення пішов до посольства РФ к Ватикані, а також приймав українського посла та загалом двічі говорив по телефону з Володимиром Зеленським.

 

«До мене приїжджали деякі українські посланці… Також прибув військовий начальник, відповідальний за обмін полоненими, знову ж таки з релігійним радником президента Зеленського. Цього разу мені принесли список з понад 300 ув'язнених. Вони просили мене зробити щось, щоб здійснити обмін. Я одразу ж зателефонував російському послу, щоб дізнатися, чи можна щось зробити, чи можна прискорити обмін полоненими»,– розповів Франциск.

 

Він також повторив, що не раз засуджував війну Росії проти України попри критику.

 

«Я назвав вторгнення в Україну неприйнятною, огидною, безглуздою, варварською, блюзнірською агресією... Читайте всі заяви!»– сказав Папа Римський.

 

Як повідомляла УМ, ввечері 21 вересня в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити  215 українських захисників. Серед звільнених також прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, бійці тероборони, митники й цивільні. Це найбільший обмін полоненими між Україною та РФ з 24 лютого.

 

Раніше Папа Римський відзначився неоднозначними заявами й діями щодо війни в Україні. Так, він стверджував, що війну спровокували, критикував постачання Україні зброї, а також покладав принаймні частину відповідальності за війну на НАТО.

 

Як повідомляла УМ, кількома днями раніше відбувся  обмін полоненими. Україні вдалося звільнити 215 захисників, серед  них 10 іноземців – віддали рф Медведчука та 55 окупантів