Звільнені з полону британці розповіли про звірства росіян

14:47, 23.09.2022
Звільнені з полону британці розповіли про звірства росіян

Двоє зі звільнених британців, Ендрю Хілл та Ділан Гілі, під час «суду» незаконного збройного угруповання «ДНР», серпень 2022 року

Били струмом заради забави: визволені британці розповіли про жахіття російського полону

 

Громадяни Великої Британії, які повернулися до країни з російського полону, розповіли, що їм довелося пережити.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Daily Mail.

 

За словами британців, побиття могли тривати кілька годин: росіяни били струмом, завдавали ножових поранень та інсценізували смертну кару.

Джон Хардінг розповів про “дуже винахідливі” тортури в полоні. За його словами, наглядачі перетворили старий телефон на знаряддя для тортур — військовополоненим наказували набрати номер, а коли циферблат повертався, їх били струмом.

 

«Були побиття, удари струмом та ще раз побиття. Один хлопець отримав ножове поранення в ногу, після чого його зашили. Думаю, нас катували заради забави», — наголосив Хардінг.

 

Британці розповіли, що зазнавали психологічних тортур. Як розповів Хардінг, охоронці змусили його записати прощальне відео для дочки перед розстрілом.

Крім того, він розповів, що в літаку до Саудівської Аравії вперше за кілька місяців їм “дали справжню їжу”:

 

«У нас була яловичина і рис, курка, млинці з начинкою», – каже Джон Хардінг.

 

Він зазначив, що сильно схуд за час ув’язнення. Хардінг та ще кілька полонених утримувалися у тісній тюремній камері, під замком по 23 години на добу.

 

Як повідомляла УМ, масштабний обмін полоненими відбувся пізно увечері 21 вересня: Україні вдалося звільнити 215 захисників, серед них 10 іноземців – віддали рф Медведчука та 55 окупантів.

•        

Увечері 22 вересня на Батьківщину повернулися п’ятеро звільнених громадян Великобританії – Ейден Аслін, Шон Піннер, Джон Хардінг, Ділан Хіллі та Ендрю Хілл. Україна звільнила їх у рамках великого обміну полоненими між Росією та Україною.

 

Визволення не дочекався британський волонтер Пол Урі, який загинув у полоні так званою “ДНР”.