МоГилізація: на акціях протесту в росії затримали понад 1300 осіб

14:15, 22.09.2022
МоГилізація: на акціях протесту в росії затримали понад 1300 осіб

У російських містах почалися масові акції протесту проти мобілізації

У росіі на тлі оголошеної путіним часткової мобілізації, відбулася низка акцій протесту. На пікетах до опівдня 22 вересня було затримано  понад 1 308 осіб, більше третини з них у москві – 526 активістів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ОВС-інфо.

 

Багато затриманих упетербурзі – 480 протестувальників, у єкатеринбурзі – 47, у пермі – 30, у челябінську – 26, в уфі – 23, у красноярську – 19, у воронежі – 17, у краснодарі – по 14, у твері – 13, у саратові -12, у калінінграді та рязані - по 11, у решті міст менше десяти затриманих. Загалом затримання сталися у 39 містах росії. До деяких учасників акцій силовики застосовували силу.

 

Правозахисники  пояснюють, що у москві були превентивні затримання за допомогою системи розпізнавання осіб у метро. З чотирьох московських відділів поліції надійшла інформація про те, що затриманим чоловікам вручили повістки до військкомату. В ОМВС «Соколина гора» одному із затриманих погрожували кримінальною справою та строком на десять років за відмову отримувати повістку.

 

У москві та петербурзі співробітники поліції жорстко затримували протестувальників під час ходи. Правозахисники повідомляють, що учасників акцій протесту та журналісти   билидубинками. 

 

Біля російського музею жінку під час затримання повалили   на плитку, там же кількох людей поставили на коліна.

 

У москві двох протестувальників поліцейські несли непритомними.

 

У самарі поліція затримала жінку з коляскою та двома дітьми. 

 

У калінінграді жінку затримали, як повідомляється, через колір куртки. 

 

Як повідомляє « Idel.Реалії»вони гуляли поряд із площею, де проходили протести.

 

У мвс росії  відзвітували, що «призупинили проведення несанкціонованих акцій» у кількох регіонах країни. Відомство також повідомило про затриманих протестувальників, але не назвало їхню кількість.

 

Варто зазначити, що в якісь моменти ОВС-Інфо давало дані про більш ніж 1400 затриманих, але після цього уточнювалися, силовики частину затриманих відпускали.

 

Як повідомляла УМ, у середу президент рф володимир путін у спеціальному відеозверненні повідомив, що підписав указ про часткову мобілізацію.. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів.

 

Після оголошення вранці часткової мобілізації рух «Весна» закликав до всеросійської акції протесту «Ні могилізації!» – на 19.00 на всіх центральних площах країни. Соратники Навального закликали росіян виходити на вуличні акції. І заявили, що підтримують будь-яку форму протесту, готові надати їй сприяння — включаючи підпал військкоматів.

 

Як інформує УМ, після оголошеної президентом рф володимиром путіним часткової мобілізації, у деяких регіонах росії люди почали виходити на масові протести.