рф вгатила по греблі Кривого Рогу Кинджалами та Іскандерами: підтоплено десятки будинків

09:59, 15.09.2022
рф вгатила по греблі Кривого Рогу Кинджалами та Іскандерами: підтоплено десятки будинків

На різних ділянках рівень води піднявся до двох метрів, його вдалося знизити (Фото:t.me/rudanatv)

По греблі Інгульця в Кривому Розі війська рф вдарили ракетами Кинджал та Іскандер, через значний підйом рівня води в річці Інгулець підтоплено 112 приватних будинків.

 

Як інформує УМ, про це 15 вересня повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко у Telegram.

 

«За уточненими даними, росіяни били ракетами Кинджал та Іскандер. Через атаку рівень води на різних ділянках річки Інгулець піднявся від одного до двох метрів. На цю хвилину його вдалося зменшити на 13 сантиметрів, і він продовжує падати. Рятувальники та аварійні служби продовжують роботу», — зазначив він.

 

За словами голови ОВА, у Кривому Розі продовжується евакуація людей.

 

Голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул у своєму Telegram додав, що станом на ранок четверга, 15 вересня, йде ліквідація аварії.

 

«Але потік води значно зменшився і рівень там, де є підтоплення, почав спадати. Загалом підтоплено 112 житлових приватних будинків та дачних ділянок. Це Гданцівка та Мотронівка в Інгулецькому районі. Ми також проводили вночі евакуацію людей. Думаю, що сьогодні закінчимо повністю ліквідацію», — наголосив він.

 

Вілкул також розповів про ситуацію із водопостачанням у місті. За його словами, вода в будинках є скрізь, окрім Військового Містечка та Макулана, бо знайдено ще одне місце влучення крилатої ракети.

 

«Там водогін 600 мм. Серйозна аварія, але всю ніч працювали аварійні бригади. Вже йде ліквідація, після обіду вода там буде також. Наразі дав команду та відправлені до Військового Містечка та на Макулан водовози, які забезпечуватимуть привізною водою. За сьогодні намагатимемося повністю питання закрити», — резюмував він.

 

Місцеві ЗМІ діляться фото та відео затоплених вулиць у Кривому Розі. Деякі місцеві жителі дістали надувні човни та пересуваються вплавь.

 

Увечері 14 вересня Росія завдала серії ракетних ударів по Кривому Рогу. Окупанти вдарили сімома ракетами з літаків стратегічної авіації та влучили у гідротехнічну споруду. За попередніми даними, обійшлося без потерпілих.

 

Голова Криворізької військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул закликав мешканців низки вулиць в Інгулецькому та Центрально-Міському районах евакуюватися перед загрозою підтоплення.

 

У Херсонському обласному центрі з гідрометеорології повідомили, що рівень води в Інгульці стрімко підвищується та наближався до історичного максимуму, загрожуючи підтопленням населених пунктів у районі Кривого Рогу та північних районів Херсонської області.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія продовжує воювати проти мирного населення і намагається затопити Кривий Ріг, завдавши ударів по гідротехнічних спорудах.

 

Як повідомляла УМ, ракетні удари по Кривому Рогу: Зеленський заявив про спробу затопити місто.