Пам'ятник Олександру Невському в Маріуполі поспіхом встановлюють окупанти

16:35, 12.09.2022
Пам'ятник Олександру Невському в Маріуполі поспіхом встановлюють окупанти

Рашисти знищують усе українське, натомість зводять пам’ятник Олександру Невському, постать якого використовують з пропагандистською метою

Російські окупанти у тимчасово захопленому ними Маріуполі встановлюють пам’ятник Олександру Невському замість демонтованого монумента загиблим жителям міста під час першої фази війни росії проти України.

 

Як інформує Україна молода, про це у  Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

 

«Маріуполь. Прямо зараз окупанти встановлюють пам’ятку відсутності смаку у вигляді Олександра Невського замість демонтованої унікальної пам’ятки про маріупольців, які загинули під час першої фази війни. росія продовжує знищувати всю українську культурну спадщину, до якої може дотягнутись», - написав Андрющенко та оприлюднив фотографії.


 

 

Як повідомляла УМ, у Маріуполі на початку серпня російські загарбники демонтували меморіал пам’яті військовослужбовцям, щоб встановити там пам’ятник Олександру Невському на коні. Цей демонтований ворогом меморіал у Маріуполі тоді став важливою складовою оновленої площі Свободи. Він був виготовлений з граніту у формі українського герба, по якому струмує вода як символ пролитих сліз: вода омиває бронзове дубове листя, на кожному з яких – ім’я загиблого Героя.

 

Олександр Невський (близько 1228-1232, Переславль-Залєський - 14 листопада 1263, Городець) - князь новгородський, псковський, великий князь владимирський, великий князь київський, хоча не доведено, що він колись був у Києві. Прославився завдяки перемогам у Невській битві та битві на Чудському озері. Канонізований рпц у лику «благовірний». Образ Невського часто використовувався і використовується російською владою з пропагандистською метою ще з часів Петра І.