У Куп'янську триває зачистка від росіян

15:08, 11.09.2022
У Куп'янську триває зачистка від росіян

Наразі українські захисники остаточно викурюють ворога з Куп´янська

Депутат міськради Куп´янська Вадим Крохмаль зазначив, що місто уже контролюється українськими військами, однак на лівому березі Оскола ще залишилися загарбники. 

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у ефірі національних каналів 11 вересня.

 

«На сьогоднішній день на правому березі Оскола, там де центр міста, ситуація непроста, але вже контрольована повністю нашими військовими. Що стосується лівого берега, там поки що є невеликі питання. Тобто, Купʼянськ, так, фактично звільнено, центр звільнений — адміністративні будівлі, здебільшого, і центр міста та ті райони, які по правому берегу контролюються. А що стосується лівого берега — іще є присутність окупантів, іще буде йти зачистка»,— повідомив він.

 

За словами Крохмаля, росіяни обстрілювали повністю контрольовану частину Купʼянська. 

 

«До того ж, наскільки мені відомо, зранку була обстріляна якраз права частина міста, стріляли просто по мирим мешканцям. Іще й бісяться. Дійсно, з зенітних комплексів було обстріляне місто. І можливі жертви, і можливі руйнування ще поки встановлюються»,— зазначив депутат Купʼянської міськради. 

 

Він уточнив, що окупанти залишили після себе розруху.  

 

«Зараз дуже складно порахувати ту шкоду, яку все одно доведеться відновлювати. Ми чекаємо на повне звільнення міста для того, щоб вже мати повну картину того, чого коштуватиме це все відновити. Зараз ми вже потихеньку починаємо збирати ті проблеми, які є у місцевих мешканців після окупації, хто чого потребує, тому що це дуже важливі моменті, враховуючи відсутність влади у місті взагалі на сьогоднішній момент»,— пояснив Крохмаль.

 

Депутат Купʼянської міськради також розповів про руйнування комунікацій та житла. 

 

«Щодо комунікацій — як швидко зможемо це все відремонтувати, можна буде сказати лише після повної деокупації, щойно зайдемо — одразу це все буде прораховуватися. Звісно, руйнування є і комунікацій, і житлових будівель подекуди, тому у будь-якому разі збитки рахуватимуться після повного звільнення міста. Тому що на сьогоднішній день там достатньо небезпечно»,— додав він.

 

Крохмаль прогнозує, що є шанси на опалення міста під час холодів.

 

«Наскільки мені відомо, котельні принаймні не були зруйновані до останніх днів буквально. Тому є всі шанси, що, можливо, все ж це все запуститься»,— повідомив депутат Купʼянської міськради.

 

Він зазначив, що багато людей евакуювалися.

 

«Евакуація була можлива у двох напрямках. Перший напрямок — це у бік Сватово (окуповане місто в Луганській області). Другий напрямок — до Росії. У нас 40 кілометрів до кордону і, відповідно, люди туди поїхали. Дуже велика частина людей виїхала. І там зараз стоять, на жаль, на кордоні, оскільки колаборантів випускають без черги просто, вони прямо тікають-тікають дуже сильно. А люди, звичайні люди вимушені там стояти у чергах просто добами... Окупанти намагаються вискочити, тому що розуміють — якщо з такими темпами контрнаступ, то дуже може бути, що кордон закриється» — поінформував Крохмаль. 

 

Як повідомляла УМ, військовослужбовці  Збройних Сил України вранці 10 вересня дісталися міської ради міста Куп'янськ у Харківській області. Наші бійці скинули російський триколор і підняли прапор України, а також прапор 92-ої ОМБР.