Чарльз III буде проголошений королем на історичній церемонії в Лондоні

10:18, 10.09.2022
Чарльз III буде проголошений королем на історичній церемонії в Лондоні

73-річний Чарльз автоматично став монархом після смерті королеви Єлизавети ІІ (Фото ВВС)

Новий монарх Великої Британії Чарльз III буде офіційно проголошений королем на історичній церемонії в Сент-Джеймському палаці (королівської резиденції часів Тюдорів) у Лондоні в суботу.

 

Ці процедури є конституційною формальністю щодо визнання його суверенітету. Зазвичай такі церемонії відбувалися протягом 24 годин після смерті суверена, але пізнє оголошення про смерть королеви означало, що їх неможливо було організувати вчасно у п’ятницю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє BBC у суботу.

 

Зазначається, що прапори, приспущені на знак жалоби за покійною королевою Єлизаветою ІІ, здіймуться на повну щоглу після Ради престолонаслідування, яку вперше транслює телебачення.

 

На Раді, яка розпочалася о 10.00, король зробить особисту заяву про смерть королеви та дасть клятву зберегти церкву Шотландії - адже в Шотландії існує розподіл влади між церквою та державою.

 

Король також підтвердить час похорону королеви. Пізніше складає присягу щодо вступу на трон, обітницю підтримувати встановлену протестантську лінію престолонаслідування. І, нарешті, виголосить коронаційну присягу, яка містить обіцянку підтримувати права і привілеї Англіканської церкви.

 

Серед присутніх буде Камілла, дружина Чарльза, яка тепер має титул королеви-консорта, і син короля Вільям, новий принц Уельський.

 

Перше публічне проголошення короля має відбутися з балкону Friar Court палацу Сент-Джеймс у Лондоні об 11.00, цей момент зазвичай супроводжується багатовіковою феєрією, коли трубачі грають фанфари та стріляють салютом у Гайд-парку та в Лондонському Тауері.

 

Хвиля подальших проголошень пройде по всій Британії до неділі. Після проголошення прапори знову будуть приспущені на знак жалоби.

 

Як повідомляла «УМ», 73-річний Чарльз автоматично став монархом після смерті королеви Єлизавети ІІ у віці 96 років у шотландському замку Балморал.

 

У Великій Британії, а також усіх країнах Співдружності Націй розпочалася десятиденна жалоба.

 

Новий британський король Чарльз ІІІ став найстарішим монархом в історії Британії, що коли-небудь сходив на престол. Коронація Чарльза відбудеться за кілька місяців.