Голова місії ООН Матільда Богнер звинувачує рф у недопуску до військовополонених

15:58, 09.09.2022
Голова місії ООН Матільда  Богнер звинувачує рф у недопуску до військовополонених

За словами Матільди Богнер, є беззаперечні докази знущання росіян над українськими військовополоненими

Голова місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер звинувачує росію відмові надати доступ до українських бранців. Також вона заявила, що є докази жорстокого поводження та тортур наших військовополонених.

 

Як інформує Україна молода, про це Богнер заявила на пресконференції в Женеві 9 вересня.

 

«Російська Федерація не надала доступ до військовополонених, які утримуються на її території або на території, яка перебуває під її окупацією.

Це особливо тривожно, оскільки ми задокументували, що військовополонені, які перебувають в руках Російської Федерації і утримуються збройними силами РФ чи пов’язаними із нею збройними формуваннями, зазнавали тортур і жорстокого поводження», – зазначила вона.

 

Росія неодноразово заперечувала, що катувала чи жорстоко поводилася із військовополоненими, захопленими після початку вторгнення в Україну 24 лютого.

 

Відповідно до Женевських конвенцій ООН 1949 року, які підписали Росія та Україна, тортури, умисне заподіяння каліцтв, вбивство військовополонених, навмисне завдання ударів по цивільному населенню та масштабне знищення майна без військової необхідності – все це кваліфікується як військові злочини.

 

Київ заявляє, що з початку вторгнення розпочато розслідування щодо приблизно 32 тисяч ймовірних військових злочинів, у тому числі тортур та жорстокого поводження з військовополоненими.

 

Речник Кремля Дмитро Пєсков 9 вересня заявив, що не може коментувати заяву ООН, оскільки російська влада не має достатньої інформації про те, на чому ООН ґрунтує свої твердження.

 

Як повідомляла УМ, через 40 днів після скоєного рашистами теракту в Оленівці, родичі українських полонених досі не знають точну кількість загиблих та не отримали жодної інформації щодо долі захисників.