Витрати на війну росія з лишком перекрила продажем енергоносіїв – дослідження

11:59, 06.09.2022
Витрати на війну росія  з лишком перекрила продажем енергоносіїв – дослідження

Росія отримує десятки мільярдів доларів від продажу енергоносіїв.

Від експорту викопної енергії доходи росії за перші шість місяців війни в Україні значно перевищили витрати на вторгнення.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) із посиланням на Spiegel.

 

Автори дослідження встановили, що дохід РФ за цей період становив еквівалент 158 мільярдів євро. З іншого боку, вартість війни оцінюється в 100 мільярдів євро.

 

Аналіз фіксує експорт нафти, газу та вугілля в період з 24 лютого по 24 серпня цього року, в той час як оцінювалися дані морського та трубопровідного транспорту. Вони показали, що ЄС був найбільшим покупцем з 85 мільярдами євро, за яким ішов Китай з 35 мільярдами євро.

 

В ЄС лідером у закупівлі російських енергоресурсів є Німеччина з обсягом 19 мільярдів євро, що зробило її другим за величиною покупцем російського викопного палива у світі, одразу після Китаю.

 

Аналітик CREA Лаурі Міллівірта пояснив, що Росія "все ще отримує рекордні прибутки" від викопного палива, незважаючи на падіння обсягів експорту.

 

 "Щоб боротися з цим, уряди повинні запровадити тарифи або обмеження цін на імпорт з Росії та прискорити заходи з енергозбереження", – наполягає Міллівірта. Перш за все, необхідно скоротити споживання нафти і газу "шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових насосів і електромобілів", зазначив він.

 

Як повідомлялося, напередодні Кремль розпочав прямий шантаж Заходу, висунувши умови прокачки газу через "Північний потік".

 

Як повідомляла УМ,із початку вторгнення 98% санкцій України були лише проти російських «вишів».